Protein

Dato: 27. januar 2005

Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og du bør hverken få for meget eller for lidt. Læs hvor meget du bør indtage og hvor du finde gode kilder til protein henne

Sundhedsguiden.dk - Protein | krop, sundhed, kost
Protein er en fundamental
bestanddel af alle levende celler.

Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og bør hverken få for meget eller for lidt.

Protein reparerer og bygger op

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager
forskellige funktioner i menneskekroppen. Det indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:
  • Knogler 
  • Muskler
  • Bindevæv 
  • Dannelsen af blodlegemer
  • Antistoffer
  • Immunsystemet
Der findes ca. 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Ca. 10 er essentielle, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten. 

For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer, disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20% af menneske kroppens vægt (ca. 12kg hos en mand på 70kg).
 

Daglige anbefalinger for protein

Energimæssigt bidrager 1g protein med 17kJ. Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag.

Omregnet i tal, er det anbefalede indtag på ca. 0,75g pr. kg kropsvægt pr. dag (70 kg ca. 50 g), men man kan klare sig med 30-35g pr. dag, hvis protein kvaliteten er høj.
 
 

Fødevarer med høj protein kvalitet er eksempelvis:

  • Grovbrød
  • Korn og gryn
  • Bønner (friske og tørrede)
  • Linser
  • Nødder
  • Fisk og kød.
Er man på kur, er der ikke noget i vejen for, at proteinindtaget er på 25%. En proteinrig og fedtfattig kur er at foretrække frem for en kulhydratrig og fedtfattig, da den mætter bedre og giver en bedre fedtfordeling i blodet.
 

Andre proteinkilder som bidrager med høj kvalitet?

Kostens protein er af høj kvalitet, hvis fordøjeligheden er høj
Proteinkilder med høj kvalitet;
  • Magert kød max 10%, (varier indtaget mellem både svin, -okse, -kalv, -  kalkun, - kylling og vildt) og fisk uden panering eller friturestegning.
  • Ost og magre mælkeprodukter som indeholder max 1,5g pr. 100g.
  • Bælgfrugter, tørrede bønner, linser og nødder.

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....