Udregning af energifordeling.

Dato: 27. januar 2005, revideret 3. december 2009

Protein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule - der er meget at holde styr på, når du skal udregne energiindholdet i et måltid mad.Det er en kompleks proces at finde frem til energifordelingen i et produkt. Endnu mere besværligt er det at regne det ud for et helt måltid.

Sundhedsguiden.dk - Udregning af energifordeling |  Protein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule,  energiindholdet
Protein, fedt, kulhydrat, alkohol,
kalorier, kilojoule - der er meget
at holde styr på, når du skal
udregne energiindholdet i et
måltid mad

Protein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule - der er meget at holde styr på, når du skal udregne energiindholdet i et måltid mad. et er en kompleks proces at finde frem til energifordelingen i et produkt. Endnu mere besværligt er det at regne det ud for et helt måltid.
 

Energimænde i protein, fedt, kulhydrat, alkohol

Næringsstofferne omdannes til følgende energimængder ved forbrænding:
1 g protein     = 17 kJ
1 g fedt          = 38 kJ
1 g kulhydrat  = 17 kJ
1 g alkohol     = 30 kJ
 

Udregning af energifordeling i et enkelt produkt

Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes.
Her er udvalgt en udregning for indhold pr. 100g af havregryn.

Havregryn:
13.2g  protein
 6.5g   fedt
68.2g  kulhydrat
 9.8g   vand
87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.
 
For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein      13.2g  x 17kJ   =224kJ
Fedt          6.5g   x 38 kJ  =247kJ
Kulhydrat  68.2g x 17 kJ   =1160kJ
Samlet energimængde:     1631kJ
 
Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631     x 100 = 14 energi fra protein
247/1631     x 100 = 15 energi fra fedt
1160/1631   x 100 = 71 energi fra kulhydrat
 

Udregning af energifordeling i et måltid

Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt
 
Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner:
(gram protein x mængde gram, af produktet)/10

Havregryn   (13.2x100)/100 = 13.2g protein  
Mælk          (3.4  x150)/100 = 5.1g   protein
Rosiner       (2.3  x10  )/100 = 0.23g protein
I alt                                      18.5  g protein

Havregryn   (6.5x100)/100 = 6.5g   fedt
Mælk          (1.5x150)/100 = 2.25g fedt
Rosiner       (0.5x  10)/100 = 0.05g fedt
I alt                                    8.8g   fedt

Havregryn   (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat
Mælk          (4.7 x 150)/100 = 7g     kulhydrat
Rosiner       (67  x   10)/100 =6.7g  kulhydrat
I alt                                      82g    kulhydrat

Samlet energibidrag:
Protein        (18.5x17kJ)  = 315  kJ
Fedt            (8.8 x 38kJ) = 334   kJ
Kulhydrat   (82  x 17Kj)    = 1394 kJ
Samlet energimængde        2043  kJ

Energifordeling:
315/2043      x100  = 15 fra protein
334/2043      x100  = 16 fra fedt
1394/2043    x100  = 68 fra kulhydrat
 
Ved at følge denne metode, kan man udregne eksempelvis energifordelingen i en opskrift. Det tager tid, men giver en meget god fornemmelse af hvordan ens opskrifter lever op til anbefalingerne .
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...