Udregning af energifordeling.

Dato: Revideret 3. december 2009 - første publicering 27. januar 2005
Udregning af energifordeling.

Protein, fedt, kulhydrat, alkohol, kalorier, kilojoule - der er meget at holde styr på, når du skal udregne energiindholdet i et måltid mad.Det er en kompleks proces at finde frem til energifordelingen i et produkt. Endnu mere besværligt er det at regne det ud for et helt måltid.

Energimænde i protein, fedt, kulhydrat, alkohol

Næringsstofferne omdannes til følgende energimængder ved forbrænding:

1 g protein     = 17 kJ
1 g fedt          = 38 kJ
1 g kulhydrat  = 17 kJ
1 g alkohol     = 30 kJ


Udregning af energifordeling i et enkelt produkt

Ud fra oplysninger om indhold af protein , fedt og kulhydrat kan energifordelingen beregnes.
Her er udvalgt en udregning for indhold pr. 100g af havregryn.

Havregryn:
13.2g  protein
 6.5g   fedt
68.2g  kulhydrat
 9.8g   vand
87.9g er energigivende næringsstoffer, resten er vand, mineraler og vitaminer.

For at nå frem til energifordelingen, skal den samlede energi mængde udregnes:
Protein      13.2g  x 17kJ   =224kJ
Fedt          6.5g   x 38 kJ  =247kJ
Kulhydrat  68.2g x 17 kJ   =1160kJ
Samlet energimængde:     1631kJ

Herefter udregnes hvert af næringsstoffernes procentvisefordeling af den samlede energimængde:
224/1631     x 100 = 14 energi fra protein
247/1631     x 100 = 15 energi fra fedt
1160/1631   x 100 = 71 energi fra kulhydrat

Udregning af energifordeling i et måltid

Når man skal udregne energifordelingen i et måltid eller en opskrift, skal første trin af udregningen være samlede antal gram for både protein, fedt og kulhydrat. Det samlede antal gram protein, fedt og kulhydrat i måltidet udregnes, derefter på samme måde som udregningen af et enkelt produkt

Her et eksempel på havregryn med letmælk og rosiner:
(gram protein x mængde gram, af produktet)/10

Havregryn   (13.2x100)/100 = 13.2g protein  
Mælk          (3.4  x150)/100 = 5.1g   protein
Rosiner       (2.3  x10  )/100 = 0.23g protein
I alt                                      18.5  g protein

Havregryn   (6.5x100)/100 = 6.5g   fedt
Mælk          (1.5x150)/100 = 2.25g fedt
Rosiner       (0.5x  10)/100 = 0.05g fedt
I alt                                    8.8g   fedt

Havregryn   (68.2x100)/100 = 68.2g kulhydrat
Mælk          (4.7 x 150)/100 = 7g     kulhydrat
Rosiner       (67  x   10)/100 =6.7g  kulhydrat
I alt                                      82g    kulhydrat

Samlet energibidrag:
Protein        (18.5x17kJ)  = 315  kJ
Fedt            (8.8 x 38kJ) = 334   kJ
Kulhydrat   (82  x 17Kj)    = 1394 kJ
Samlet energimængde        2043  kJ

Energifordeling:
315/2043      x100  = 15 fra protein
334/2043      x100  = 16 fra fedt
1394/2043    x100  = 68 fra kulhydrat

Ved at følge denne metode, kan man udregne eksempelvis energifordelingen i en opskrift. Det tager tid, men giver en meget god fornemmelse af hvordan ens opskrifter lever op til anbefalingerne .