Klamydia

Dato: 7. december 2007
Klamydia

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark. 25.000 tilfælde af klamydia diagnosticeres hvert år. Her finder du informationer om Klamydia. Symptomer og om at leve med Klamydia. Læs om forebyggelse af Klamydia. helbredelse kost - motion - sundhed

Definition og årsager


Klamydia er den hyppigste seksuelt overførte sygdom i Danmark. Ca. 25.000 tilfælde diagnosticeres hvert år, og da sygdommen ikke altid giver symptomer, er det reelle tal nok noget højere. Sygdommen skyldes bakterien chlamydia trachomatis, der lever i slimhinder. Hos kvinder inficeres slimhinden i livmoderhalskanalen som regel, mens mænd hyppigst inficeres i urinrøret og alternativt slimhinden i endetarmen.

Bakterien kan ikke formere sig og leve uden for celler i slimhinden, men et af stadierne i dens livscyklus er i stand til at overleve kortvarigt udenfor cellerne. Det er klamydiabakterier i dette stadie af deres livscyklus, der kan overleve overførsel til andre mennesker og dermed udgør smitterisikoen ved sygdommen.

Smittevejen er som nævnt seksuelt overført, og den kan ikke overføres ved kontakt med eksempelvis lagener, hvor en inficeret har ligget, som det er tilfældet for Gonorré . Sygdommens ofte meget få symptomer, gør den svær at udrydde, da der går mange symptomfrie bærere rundt.


Symptomer på klamydia


Ofte er der ingen symptomer. Det antages, at ca. halvdelen af alle smittede er symptomfrie eller kun har så lette symptomer, at de ikke går til lægen.

Hos mænd omfatter symptomerne udflåd, i reglen hvidligt fra urinrøret, og svie ved vandladning (ofte beskrevet som "at tisse glasskår"). Hos kvinder kommer symptomerne fra skeden, i form af udflåd eller, i mere komplicerede tilfælde, intervalblødninger eller blødning ved samleje, når penis rammer den irriterede livmoderhals.

Forholdsregler og diagnose


Tidligere var det nødvendigt at alle, der skulle testes for klamydia, skulle have lavet en podning med en speciel vatpind. Dette var for mændenes tilfælde i urinrøret, og kvinderne i livmoderhalsen. Nu er man for mænd gået over til at anvende urinprøver, hvor man kan påvise bakteriens DNA. Kvinder skal fortsat have foretaget podning fra livmoderhalsen. Dette gøres i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse .

Hvis man har den mindste mistanke om, at man kan være smittet, er det meget vigtigt at gå til lægen og blive testet. Selvom man ikke har symptomer, kan sygdommen have alvorlige konsekvenser, hvis ikke den behandles (se nedenfor). Hvis man får diagnosticeret klamydia, er det vigtigt at kontakte partnere, der kan have videregivet smitten, eller som man kan nå at have smittet, således at de kan blive testet og behandlet.


Behandling af klamydia


De fleste tilfælde af klamydia behandles med en engangsdosis af azitromycin, som er et antibiotikum, der kurerer langt de fleste tilfælde. Det er vigtigt, at både den undersøgte og dennes partner behandles, da infektionen ellers uværgeligt vil komme igen.
I nogle tilfælde er en engangsdosis ikke nok, og en kur med større doser over længere tid kan være nødvendig.

Forløb og komplikationer


Da sygdommen kan være symptomfri hos en del, kan den sprede sig og give komplikationer. Hos mænd kan prostata inficeres med prostatabetændelse til følge, hvilket er en smertefuld tilstand. Hos kvinder er den mest frygtede komplikation spredning til æggestokkene og dermed underlivsbetændelse . Dette kan potentielt føre til Barnløshed pga. arvævsdannelse i æggelederne. Kvinder med arvævsdannelse i æggelederne er også i øget risiko for at få Graviditet udenfor livmoderen , da ægget ikke kan passere til livmoderen, hvor forplantningen skal ske.
Nyfødte af kvinder med ubehandlet klamydiainfektion er i risiko for at udvikle øjenbetændelse med klamydia.


Forebyggelse af klamydia


Den eneste måde at forebygge klamydiainfektioner på er ved at "dyrke sex med omtanke". Dette indbefatter primært at bruge kondom ved samleje. Kondom er den eneste præventionsform , der beskytter mod kønssygdomme. Hverken p-piller, pessar, sæddræbende creme, spiral eller at trække sig ud inden udløsning mindsker risikoen for seksuelt overførte sygdomme. Derudover øges risikoen med antallet af sexpartnere.