Herpes på kønsorganerne

Dato: 14. oktober 2003
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/Sundhedsguiden_standart.jpg

Her finder du informationer om Herpes. Symptomer og om at leve med Herpes. Læs om forebyggelse af Herpes. helbredelse kost - motion - sundhed

 

Definition og årsager

Herpes på kønsorganerne er en sygdom, der skyldes infektion med (oftest type II). Ved primærinfektionen, dvs. når man smittes, vandrer virus ind i følenerverne. Det giver i reglen symptomer indenfor en uge. Når en person først er smittet, kan vedkommende ikke komme af med virus igen. Efter det første udbrud kan virus ligge ”latent” i nerven, dvs. uden at give symptomer. Sygdommen kan ved senere lejligheder igen gå i udbrud, ofte i forbindelse med immunsvækkelse af anden årsag (f.eks. sygdom eller stress).

 


Symptomer på herpes på kønsorganerne

Ved primærinfektionen vil der ofte være almensymptomer som feber, ømme muskler og hovedpine. Dette ledsages af smerter på penishovedet hos mænd eller skamlæberne hos kvinder. Ofte vil der være svie eller smerter ved vandladning. Dertil kommer små blærer, som hurtigt brister og efterlader smertende sår på hhv. penishovedet eller skamlæber og livmoderhalsens ydre. Der kan være ømme lymfeknuder i lysken

 

Der kan også forekomme læsioner i analregionen. Sker primærinfektionen i anus, kan den være meget smertefuld, specielt under afføring.

 

Disse symptomer vil også ses ved senere udbrud af den latente herpes, men vil da ofte være af svagere karakter. Nogle kan mærke en svag prikken i området inden det egentlige udbrud, og kan med fordel allerede her indtage virushæmmende tabletter (se Behandling nedenfor).

 

Under udbrudet, der i reglen varer 7-10 dage er der smitterisiko.

  

Forholdsregler og diagnose

Diagnosen stilles ved den karakteristiske sygdomshistorie, og ved podning fra sårene.

 

Behandling af herpes på kønsorganerne

Sygdommen kan ikke kureres, men udbruddene kan dæmpes og afkortes med tabletter indeholdende det virushæmmende middel aciclovir eller lignende præparater, som fås på recept. For at opnå effekt er det vigtigt at starte denne behandling så hurtigt som muligt ved begyndende symptomer. Nogle kan desuden have glæde af lokalbedøvende gel under udbrud.

 

Forebyggelse af herpes på kønsorganerne

Der findes ingen vaccination mod genital herpes. Sygdommen undgås ved at anvende kondom under samleje samt ved oralsex med en person, der har Forkølelsessår .