A-vitaminprodukter i hudplejeserier

Dato: 18. april 2013

A-vitamin er væsentlig for væksten og vedligeholdelsen af overhuden (epidermis). A-vitamin har effekt på akne, solskadet hud, rynker og til en vis grad på pigmentskjolder. Af A-vitamin produkter nævnes her Tretionin, Retinol, Retinoider. A-vitaminsyre var det første stof der blev brugt i anti-rynkecremer, og som har vist en dokumenteret effekt. Allerede i 1969 blev A-vitaminsyrens (tretionins) effekt på akne beskrevet, og i 1986 A-vitaminsyrens effekt på solskadet og gammel hud.

A-vitamin er væsentlig for væksten og vedligeholdelsen af overhuden (epidermis). A-vitamin har effekt på akne, solskadet hud, rynker og til en vis grad på pigmentskjolder. Af A-vitamin produkter nævnes her Tretionin, Retinol, Retinoider.  A-vitaminsyre var det første stof der blev brugt i anti-rynkecremer, og som har vist en dokumenteret effekt. Allerede i 1969 blev A-vitaminsyrens (tretionins) effekt på akne beskrevet, og i 1986 A-vitaminsyrens effekt på solskadet og gammel hud.
 

A-vitaminsyre godt mod acne - men med bivirkninger

I mange år anvendte man behandling med A-vitaminsyre, da dette molekyle var stabilt. A-vitaminsyre blev oprindeligt fremstillet til brug for akne-behandling. A-vitaminsyre virker anderledes end AHA, idet A-vitamin stimulerer dannelsen af nye horncellerne, således at den levende del af overhuden (epidermis), bliver tykkere og af bedre kvalitet de første 6 måneder. A-vitaminsyre har imidlertid bivirkninger i form af irritation, kløe, afskalning og soloverfølsomhed. Desuden kommer der karsprængninger, som ikke forsvinder ved ophør med A-vitaminsyre.

Læs også: Hudplejeserier - anvendelse og bivirkninger
 

A-vitaminsyre og AHA god kombination

Glykolsyre er sammenlignet med A-vitamin til behandling af akne. A-vitamin opløser propperne (komedomerne) og glykolsyren fjerner det tykke hornlag, som holder propperne fast, således at restpropperne kan afstødes. I praksis har det vist sig, at der er god effekt på akne ved kombinationsbehandling af A-vitamin og AHA.
 
Læs også: AHA i kosmetiske hudplejeserier
 

A-vitamin (retinol)  fungerer som A-vitaminsyre men uden bivirkninger

Det egentlige A-vitamin (Retinol = all-trans-retinol), er først kommet i anvendelse inden for de sidste par år. Retinol var tidligere ustabilt, men det er nu lykkedes at fremstille en stabil præparation. Retinol kan købes frit, mens A-vitaminsyre er receptpligtig medicin.

Der har vist sig at i passende koncentrationer er Retinol lige så effektivt som A-vitaminsyre på overhuden (epidermis). Der fremkommer samme fornyelse af overhuden (epidermis), men det er uden A-vitaminsyrens bi virkninger. A-vitaminprodukter som indtages i tabletform kan give fosterskade, men det er påvist at der er ikke nogle risko for fosterskader ved lokal anvendelse på huden.
 

Praktisk anvendelse af A-vitamin:

Nyere A-vitaminprodukter indeholder Retinol (A-vitamin) og har A-vitaminsyrens effekt, og samtidig er bivirkningerne næsten elimineret. A-vitamin og AHA stimulerer hinandens effekt, hvilket er specielt gavnligt ved behandling af akne, hvor en kombinationen af de 2 produkter kan give særdeles gode resultater. A-vitaminpræparater anvendes desuden til forbehandling før kirurgisk peeling, hudslibning eller laserrynkefjernelse, da det har vist sig, at A-vitamins stimulerende effekt på cellenydannelsen i overhuden giver en hurtig og mere sikker opheling af sårene efter disse operationer. A-vitaminprodukterne kan også anvendes på ældre rynket hud.

Retinol anvendes i koncentrationer 0,15-2 % i cremer og lotions.

 


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...