Modermærkekræft (Malignt melanom)

Dato: 3. august 2006, revideret 10. november 2011

Modermærkekræft (Malignt Melanom)er blevet den hyppigste kræftform blandt unge kvinder mellem 15-34 år. Dermed har den alvorlige modermærkekræft overhalet livmoderhalskræft. Kræft i huden (modermærkekræft og almindelig hudkræft) skyldes solens og solariernes UV-stråling. Modermærkekræft er den hastigst stigende kræftform i Danmark.

Modermærkekræft (Malignt Melanom)er blevet den hyppigste kræftform blandt unge kvinder mellem 15-34 år. Dermed har den alvorlige modermærkekræft overhalet livmoderhalskræft. Kræft i huden (modermærkekræft og almindelig hudkræft) skyldes solens og solariernes UV-stråling. Modermærkekræft er den hastigst stigende kræftform i Danmark. 

Definition og årsager

Hudkræft består af Pladeepitelcancer og Basalcellecancer , som tilsammen kaldes non-melanom hudkræft (i daglig tale "hudkræft"), og malignt melanom (modermærkekræft). Malignt melanom er den alvorligste af de tre, idet den vokser hurtigt og har stor tendens til metastasering (spredning til andre dele af kroppen).

Ved malignt melanom undergår et modermærke en ondartet transformation, eller der opstår et nyt transformeret modermærke. Der er flere forskellige typer af malignt melanom, hvor nogle har en dårligere diagnose end andre.

Der ses 10 gange så mange diagnosticerede i dag som for 50 år siden. Dette kan dog til dels skyldes bedre diagnosticering. Over 80% af alle dødsfald, der skyldes hudkræft er pga. maligne melanomer. Hvide hudtyper har 10 gange større risiko end ikke-hvide for at udvikle malignt melanom.

Pas på sol og solarium

Modermærkekræft (Malignt Melanom) opstår, når de celler, der producerer melanin (hudens farvestof; det man bliver solbrændt af), begynder at dele sig uhæmmet. Dette skyldes altovervejende en påvirkning af cellerne via solens stråler. I modsætning til almindelig hudkræft er det dog i høj grad antallet af Solskoldninger specielt i barndommen, der øger risikoen for malignt melanom. Undersøgelser viser også at solarium øger risikoen for modermærkekræft. Unge mellem 18 og 24 som tager solarium 1 gang om måneden har 2-3 gange forøget risiko for modermærkekræft.

Sygdommen ses lidt oftere hos kvinder og lidt oftere hos folk med mange medfødte modermærker. Malignt melanom opstår dog kun i under halvdelen af tilfældene i et allerede eksisterende modermærke. Der er ca 2 000 tilfælde af malignt melanom om året i Danmark, og hyppigheden er steget kraftigt gennem de sidste årtier. Der er større risiko for malignt melanom hvis mor, far eller søskende har haft malignt melanom, ligesom der er større risiko hvis man tidligere har haft et malignt melanom.

 

Symptomer på modermærkekræft

Tumor kan sidde overalt på kroppen, men oftest de steder, der har været udsat for meget lys: Ansigt, ryg, bryst og underben. Badetøjsområdet går hyppigt fri. Sjældent kan malignt melanom ses i det hvide område af øjet eller under en negl.

Gå til lægen med dit modermærke, hvis:

 • Dit modermærke begynder at vokse.
   
 • Det ændrer farve, eller hvis det samme modermærke indeholder flere farver.
   
 • Dit modermærke begynder at bløde.
   
 • Du mærker "uro" i modermærket eller det klør.
   

Andre typiske kendetegn ved melanomer er en uregelmæssig kant, asymmetri og en størrelse på over 6 millimeter. 

 

Forholdsregler

Alle mennesker har modermærker, og de kan betragtes som helt normale og ufarlige. Det er en meget lille del af modermærker, der udvikler sig til malignt melanom. Man udvikler desuden nye modermærker helt frem til 40-års alderen, og så længe disse er runde og symmetriske, er der ingen grund til bekymring.

Hvis et modermærke udviser nogen af de ovenstående kendetegn, bør man imidlertid søge læge med det samme, da prognosen for malignt melanom afhænger meget af, hvor tidligt det opdages.


Sådan beskytter du dig mod modermærkekræft

For at undgå at udvikle et malignt melanom bør man rette sig efter følgende råd i forbindelse med soldyrkning:

 • Undgå overdreven soldyrkelse, og ophold dig i skyggen mellem kl 11 og 15 om sommeren.
   
 • Hvis du alligevel opholder dig i solen midt på dagen, så dæk huden til med tøj og dæk ansigtet til med tøj (husk nakken) og dæk ansigtet og issen til med en hat.
   
 • Brug altid solcreme med høj faktor beskyttelse, og husk at smøre et tykt lag på.
   
 • Skærm altid dine børn fra Solskoldninger, og forsøg også selv at undgå forbrænding.
   
 • Brug ikke solarium
 

Behandling af modermærkekræft

Et modermærke, som mistænkes for at være et malignt melanom, fjernes altid ved operation. Dette er en simpel procedure, og undervejs kigger man på det fjernede modermærke i mikroskop. Hvis det viser sig at være malignt melanom, fjerner man samtidig de nærmeste lymfeknuder. I samme forbindelse fjerner man desuden de 1-2 cm omkringliggende normal hud for at være sikker på, at man får hele tumoren med. Derfor kan der i nogle tilfælde blive brug for at dække området med hud fra et andet sted på kroppen (hudtransplantation).

 

Forløb og komplikationer ved modermærkekræft

Hvis tumor fjernes tidligt, er prognosen rigtig god med en 5-års overlevelse på 95%. Malignt melanom er dog en meget alvorlig sygdom, da den vokser hurtigt og spreder sig tidligt til bl.a. lymfeknuder, lunger, lever, knogler, hjerne og rygmarv.

Artiklen er oprindeligt forfattet af Læge Signe Modvig og udgivet på Sundhedsguiden.dk den 3/8 - 2006. Opdateret af Læge Thomas Baastrup Piper den 13/2 - 2016. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....