Hypofysen

Dato: 29. august 2006
Hypofysen

Læs om hypofysen og hormonproduktion. Sådan fungerer produktionen af hormoner i hypofysen. Få viden om om hypofysen og endokrine hormoner. Få information om hypofysen og de livsvigtige funktioner, den varetager.

 

Hypofysen er delt op i en forreste og bagerste lap.

Fra den forreste lap udskilles følgende hormoner: 

 • Væksthormon, der påvirker knoglernes længdevækst samt muskelvæksten hos børn og unge.
   
 • Prolaktin, der er et mælkestimulerende hormon, der stimulerer brystkirtlerne til dannelse af mælk under graviditet og amning (se Galaktorré ).
   
 • Kortikotropin (ACTH), der påvirker Binyrebarkens til udskillelse af binyrebarkhormon (steroid).
   
 • Skjoldbruskkirtel-stimulerende hormon, (TSH), der stimulerer skjoldbruskkirtlen til udskillelse af hormoner, der især påvirker stofskiftet.
   
 • Gonadotropiner (FSH og LH), der påvirker kønskirtlerne, dvs. æggestokkene hos kvinder og testiklerne hos mænd, til vækst og dannelse af kønshormon.

I den bagerste hypofyselap oplagres og udskilles 2 hormoner: 

 • Antidiuretisk hormon (ADH); et hormon, der nedsætter vandudskillelsen i nyrerne og dermed opkoncentrerer urinen. Indtagelse af alkohol blokerer dette hormon direkte og giver således øget tissetrang.
   
 • Oxytocin, et hormon, der skaber sammentrækninger i livmoderen, og hjælper specielt til under fødslen.

 


Hjernens påvirkning af hypofysen

I den nederste del af selve Hjernen, lige over hypofysen sidder et center, der kaldes for hypothalamus (se Hjernen ). Herfra udskilles hormoner, der påvirker hypofysen direkte igennem hypofysestilkens blodkar.

Hypothalamus modtager via nerveimpulser talrige informationer fra omverdenen, f.eks. følelser, synsindtryk og lyspåvirkninger, der kan stimulere til udskillelse af hypofysens hormoner. I en stresssituation kan hypothalamus f.eks. foranledige udskillelse af binyrebarkhormon (steroid), der er nødvendigt i en sådan situation.