Binyrerne

Dato: 14. oktober 2003

Binyrerne sidder som to hætter oven på hver af nyrerne. Binyremarven danner to hormoner, adrenalin og noradrenalin. Produktionen af binyrebarksteroider styres af hypofysen.


Binyrerne sidder som to hætter oven på hver af nyrerne. Disse endokrine kirtler består inderst af en marv som omsluttes af barken.

Binyremarven danner to hormoner, adrenalin og noradrenalin. Disse hormoner spiller en betydningsfuld rolle ved at de forøger hjertevirksomheden, blodtrykket og kroppens svar på stress. Produktionen af adrenalin og noradrenalin styres af nerveimpulser fra hjernen.

Binyrebarken danner tre grupper hormoner, binyrebarksteroider. Det vigtigste hormon i den første gruppe er aldosteron, som regulerer kroppens natrium-kaliumbalance. Den anden gruppe hormoner har flere forskellige funktioner, blandt andet deltager de i leverens omdannelse af kulhydrater til glykogen, som udgør en energireserve i leveren. Det vigtigste hormon i denne gruppe er hydrokortison. Den tredje gruppe hormoner udgøres af mandlige kønshormoner, androgene hormoner, samt de kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron. Disse hormoner styrer kønsmodningen og kønsfunktionerne og dannes først og fremmest i kønskirtlerne. Der dannes både mandlige og kvindelige kønshormoner hos både mænd og kvinder. Hos mænd er det dog overvejende androgene hormoner og hos kvinder østrogen og progesteron. Produktionen af binyrebarksteroider styres af hypofysen . En undtagelse er produktionen af aldosteron, som styres af renin, som er et andet hormon, der dannes i nyrerne.

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....