Trikuspidalstenose og -insuffiens

Dato: 8. august 2006

Trikuspidalstenose og trikuspidalinsuffiensdækker betyder, at at der er en forsnævring eller utæthed i hjertets trikuspidalklap. Sygdommen er meget sjældent og kan opstå som følge af gigtsygdomme eller sygdom i lungerne.

Trikuspidalstenose og trikuspidalinsuffiensdækker betyder, at at der er en forsnævring eller utæthed i hjertets trikuspidalklap. Sygdommen er meget sjældent og kan opstå som følge af gigtsygdomme eller sygdom i lungerne. 

Definition og årsager

Forsnævring eller utæthed af hjertets tricuspidalklap, der sidder mellem højre forkammer og højre hjertekammer, er sjældent forekommende tilstande. Forsnævring af trikuspidalklappen ses ofte sammen med gigtsygdom og forekommer da ofte sammen med andre klapsygdomme i hjertet. Utæthed i tricuspidalklappen skyldes hyppigst forstørrelse af højre hjertehalvdel pga. sygdom i hjertets venstre halvdel, men kan også opstå som følge af sygdom i lungerne (f.eks. lungeemboli ).
 

Symptomer på trikuspidalstenose og -insuffiens

Den syge hjerteklap medfører, at hjertet må arbejde mod en stadig større belastning, og derfor udvikles der med tiden symptomer på højresidigt hjertesvigt .
 

Komplikationer til trikuspidalstenose og -insuffiens

Efterhånden som den højresidige hjerteinsufficiens bliver værre, kan symptomerne blive invaliderende og livstruende. Som ved andre sygdomme i hjertets klapper er der øget tendens til infektion i hjerteklapperne, og man må tage særlige forholdsregler herimod (se Bakteriel endokarditis .
 

Behandling af trikuspidalstenose og -insuffiens

Behandlingen afhænger af, hvor svære symptomerne på højresidig hjertesvigt er. Ved få eller ingen symptomer, er det normalt ikke nødvendigt at behandle. Der kan behandles med vanddrivende medicin, der vil modvirke tendensen til væskeansamlinger. Kirurgisk indgriben kan komme på tale ved svære symptomer på utæthed i klappen, hvor man indsætter en biologisk klap (se At erstatte en hjerteklap ).
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...