JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Gigtfeber

Forfatter:Læge, Stig Præstekjær-Andersen
Dato:02. august 2006

   
 Årsagen til gigtfeber er, at immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på en infektion. Symptomer opstår ca. 3 uger efter at selve infektionen er overstået og er feber samt symptomer fra hjerte, led, hud og hjerne. Behandling kan inkludere antibiotika, smertestillende og betændelseshæmmende medicin samt binyrebarkhormon. Gigtfeber er sjælden i Danmark og opstår oftest i 5-15 års alderen.
  Mest læste artikel
 
  
Årsagen til gigtfeber er, at immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på en infektion. Symptomer opstår ca. 3 uger efter at selve infektionen er overstået og er feber samt symptomer fra hjerte, led, hud og hjerne. Behandling kan inkludere antibiotika, smertestillende og betændelseshæmmende medicin samt binyrebarkhormon. Gigtfeber er sjælden i Danmark og opstår oftest i 5-15 års alderen.
 

Definition og årsager

Gigtfeber opstår i efterforløbet af en infektion - oftest halsbetændelse med streptokokbakterier. Gigtfeber skyldes, at kroppens immunforsvar danner et uhensigtsmæssigt reaktion på infektionen. Denne reaktion viser sig uger efter, at infektionen er overstået. Oftest i form af almensymptomer som feber og ledsmerter. Gigtfeber er den hyppigste årsag til forsnævring af hjertets mitralklap (mitralstenose).

Gigtfeber er blevet sjælden i Danmark efter indførelse af effektiv antibiotikabehandling, men er et stort problem i udviklingslandene. Tilstanden opstår hyppigst hos børn i 5-15 års alderen.

Symptomer på gigtfeber

Symptomerne på gigtfeber opstår ca. 3 uger efter tilgrundliggende infektion er overstået. Der ses almensymptomer som feber samt et varierende symptombillede, der kan involvere hjerte, led, hud og hjerne.
  • Led: Symptomer fra led er lettere at erkende. Der er rødme, varme, hævelse og ømhed af især knæ-, hofte- og fodled. Finger- og håndled kan også blive ramt. Oftest involveres flere led ad gangen, og man kan se asymmetri. Dvs. det er sjældent, at f.eks. begge knæled angribes samtidig. Symptomerne kan "springe" fra led til led. Der sker i reglen en bedring efter 2-7 dage og der kommer ingen varig skade på leddene
  • Hud: Der kan forekomme hududslæt
  • Hjerne: Sjældent forekommer symptomer fra centralnervesystemet i form af ufrivillige bevægelser og tab af muskelkraft og koordination. Psykiske symptomer kan også forkomme
  • Hjertet: Forsnævring af hjertets mitralklap giver i begyndelsen ingen symptomer (se nedenfor)

Forholdsregler og diagnose

Diagnosen stilles på baggrund af de ovennævnte symptomer og kan understøttes af blodprøver, der bl.a. kan vise forhøjede værdier af antistoffer mod streptokokker. Gigtfeber smitter ikke
 

Behandling af gigtfeber

Ved akutte tilfælde behandler man med antibiotika. Ledsymptomerne kan behandles med smertestillende og betændelseshæmmende præparater f.eks. acetylsalicylsyre. I svære tilfælde kan der behandles med binyrebarkhormon, som hæmmer immunforsvarets respons.
 

Forløb og komplikationer

Efter overstået gigtfeber forsvinder symptomer fra led og hud, uden at der sker varig skade. En alvorlig komplikation på længere sigt er forsnævring af mitralklappen i hjertet. Dette opstår tidligst to år efter debut af gigtfeber, og de fleste forbliver symptomfri i endnu ti år. Det kan dog udvikle sig til kronisk hjertesygdom, der i værste fald kan være invaliderende og livstruende. Risikoen for denne komplikation bliver større ved flere anfald af gigtfeber.
 
 
 
 
Søg efter behandler indenfor hjerte kar sygdomme på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Aortainsufficiens
Aortastenose
Gigtfeber
Hjertets klapper
Infektiøs Endokarditis (Betændelse i hjerteklapperne)
Mitralinsufficiens
Mitralprolaps
Mitralstenose
Pulmonalstenose og -insufficiens
Trikuspidalstenose og -insuffiens

Dagens nyhed

sæd, nedfrysning


Ekspert: Mænd bør nedfryse deres sæd ved 18 års alderen.

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.
Skriv til Lægen
Skriv til læge, og få svar indenfor 3-6 timer

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp