Forebyg hjerte-kar-sygdomme via kosten

Dato: 11. januar 2007, revideret 24. juni 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/hjertekarsygdomme/hjertekarsygdomme-forebyg_kost.jpg

At få en sund og varieret kost i hverdagen er en afgørende faktor, hvis du er i risikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Hermed menes, at det er ok at spise festmad - til fest. Og at den mad, du spiser hver dag, skal være sund og uden for mange af de animalske fedtstoffer som findes i smør, fløde, kød med høj fedtprocent osv.

En sund kost kan forebygge hjertekarsygdommeAt få en sund og varieret kost i hverdagen er en afgørende faktor, hvis du er i risikogruppen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Hermed menes, at det er ok at spise festmad - til fest. Og at den mad, du spiser hver dag, skal være sund og uden for mange af de animalske fedtstoffer som findes i smør, fløde, kød med høj fedtprocent osv.
 

Spis sundt og sænk kolesteroltallet

Når du spiser sundt, fedtfattigt og varieret, sænker det både dit kolesteroltal og hindrer åreforkalkning, samtidig med at din krop får alle de gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som den har brug for - og det vil være med til at give dig god energi til eksempelvis at dyrke mere motion.

Hvis du er overvægtig, skal du være opmærksom på, hvor fedtet sidder. Risikoen for en hjertesygdom øges nemlig, hvis overvægten primært sidder på maven, frem for omkring hofterne.
 

Gode kostråd:

  • Spis mere groft brød, rodfrugter, grøntsager og fisk.
  • Vælg fjerkræ i stedet for okse- eller svinekød.
  • Spar på smørret og vælg fedtfattige mejeriprodukter.
  • Spis mindst 600 gram frugt og grønt hver dag (kartofler tæller ikke med!).
  • Spis umættet fedt (fx planteolier) i stedet for mættet fedt (fx smør og fløde).
  • Sluk tørsten i vand - ikke læskedrikke.
  • Spis tre hovedmåltider og tre små mellemmåltider hver dag.
Læs mere om sund og hjertevenlig kost på Sundhedsguiden.dk hjemmeside her