Pas på saltet

Dato: 10. maj 2011, revideret 12. maj 2014
Kilde: HjerneSagen

Vi spiser alt for meget salt. I snit spiser en dansker 10 gram salt om dagen. Salt er ikke godt for helbredet, det skyldes bla. at salt hæver blodtrykket og det kan føre til blodprop i hjernen. Hvis vi halverede vores saltindtag ville vi kunne redde 2.500 liv om året

Sundhedsguiden.dk - Pas på saltet | blodprop, hjernenVi spiser alt for meget salt. I snit spiser en dansker 10 gram salt om dagen. Salt er ikke godt for helbredet, det skyldes bla. at salt hæver blodtrykket og det kan føre til blodprop i hjernen. Hvis vi halverede vores saltindtag ville vi kunne redde 2.500 liv om året
 

Hvorfor stiger blodtrykket når vi spiser salt

Når vi spiser salt (natrium) og vi spiser for meget, stiger saltindholdet (natriumindholdet) i vores blodbaner og der vil løbe vand til, fordi kroppen forsøger at neutralisere det forhøjede salt indhold. Den øgede blodmængde vil spile blodårerne ud og forhøje blodtrykket og gør blodårerne mindre smidige. 

Forskning viser ifølge Hjernesagen, at man allerede 30 minutter efter, man har spist saltholdigt mad, kan måle at blodårernes evne til at udvide sig er forringet.
 

Sådan spiser du mindre salt.

Langt det meste salt vi indtager, kommer fra mad, hvor vi ikke har nogen indflydelse på saltindholdet, f.eks. færdiglavet mad.  Det er derfor en god ide at overveje hvor meget salt du selv tilsætter og kigge på saltindholdet i de fødevare du køber
  • Undgå færdigretter – tænk på at f. eks corn flakes kan indeholde meget salt
  • Smag på maden før du salter
  • Væn dig til at maden skal smage mindre salt ved langsomt at trappe ned på hvor meget salt du tilsætter
  • Brug krydderier og krydderurter til at sætte smag på maden i stedet for salt
  • Fjern saltbøtten fra spisebordet
 

Disse fødevarer indeholder ofte meget salt

Ca. 7 gram af de 10 gram salt vi indtager hver dag stammer fra forarbejdet mad, så det giver god mening at kigge på varedeklarationen for at finde den skjulte salt. Disse fødevarer indeholder dog ofte meget salt:
  • Bacon
  • Røget kød og fisk
  • Kødpålæg som skinke og spegepølse
  • Oliven, pickles, soltørrede tomater, kapers, hvidløg i olie, ansjoser
  • Suppeterning og boullion/ fond, sojasauce
  • knust chili og hvidløg
Hvis du vælger fødevare med Nøglehulsmærket, vil der på en række af de fødevarer være krav om hvor maeget salt produktet må indeholde. Reglerne er dog ved at blive strammet, da der på kødpålæg ikke er et krav om max salt indhold.

Læs også: Nøglehullet - et mærke på sunde madvarer

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...