JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Sklerodermi

Forfatter:Læge, Stig Præstekjær-Andersen
Dato:19. oktober 2006

   
 Læs om bindevævssygdommen sklerodermi. Hvad er sklerodermi. Hvordan behandles sklerodermi. Sådan forebygger du hård hud og sklerodermi.
  Mest læste artikel
 
  


 

Definition og årsager


Sklerodermi betyder hård hud, og er en bindevævssygdom, hvor især de små blodkar (kapillærerne) tager skade, som følge af en autoimmun reaktion.

Autoimmun vil sige, at det er kroppens eget immunforsvar, der overreagerer og angriber kroppen selv. Årsagen til denne reaktion er ukendt. Som følge af blodkarbeskadigelse og den følgende iltmangel, skades de omkringliggende væv. Der opstår forandringer, som især ses på huden i ansigtet og på arme og ben.

 

Sygdommen er sjælden, rammer 3 gange så mange kvinder som mænd og ses oftest i alderen 30-50 år.

 

Symptomer på sklerodermi


Symptomerne starter med mangeårig tendens til Raynaud's fænomen , som kort fortalt er krampe i de små blodkar i fingre og tæer, der viser sig som bleghed eller blåfarvning af huden ved kuldepåvirkning.

 

Langsomt udvikles der hudforandringer, der typisk giver sig til kende på fingre og tæer først. Forandringerne ses, til at begynde med, som hævede pølsefingre og efter uger eller få måneder, udvikles fortykkelse af huden, der opleves glat, hård og læderagtig. Fortykkelse af huden i ansigtet, kan give et maskeagtigt udtryk med spids næse og formindsket mund.

Hos de fleste ses der forandringer af lungerne i form af stive lunger , der ofte ikke giver nogen symptomer. Der kan dog ses åndenød og hoste.

Hos en del ses forandringer i spiserøret, hvilket kan give symptomer som sure opstød og brændende fornemmelser bag brystbenet.

 

Forholdsregler og diagnose


En blodprøve kan afsløre, om man har forhøjede værdier af bestemte antistoffer i blodet, der ofte er forbundne med sklerodermi. Et røntgenbillede kan afsløre, om der er involvering af lungerne eller evt. spiserøret.

 

 

Behandling af sklerodermi


Behandlingen af sklerodermi omfatter forskellige lægemidler, der dels kan bremse skaden på kroppens bindevæv, samt lægemidler der kan afhjælpe symptomerne, eller mindske risikoen for udviklingen af komplikationer.

 

 

Forløb og komplikationer


Sygdommens forløb er meget varierende. I tilfælde, hvor sygdommen er meget udbredt og svær, er prognosen ofte dårlig og kan resultere i svær invaliditet samt øget dødelighed. I andre tilfælde med mindre udbredt sygdom er prognosen god, og der udvikles sjældnere livstruende komplikationer. Generelt set er dødeligheden kun let forhøjet i forhold til baggrundsbefolkningen.

 

Af alvorlige komplikationer kan nævnes nyresvigt , og stive lunger  evt. med hjertepåvirkning, som også er de hyppigste dødsårsager, der kan relateres direkte til sklerodermi.

Read about Scleroderma in english 

 
 
 
 
Søg efter behandler indenfor gigt på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Polymyositis og dermatomyositis
Sklerodermi
SLE (Systemisk Lupus Erythematosus, LED)

Dagens nyhed

proriasis


Nyt håb for patienter med psoriasis.

Tilmeld nyhedsbrev
Modtag sundhedsnyheder i særklasse.

Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.
Skriv til Lægen
Skriv til læge, og få svar indenfor 3-6 timer

Temaer


Astma
 
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2015 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp