Kost ved Sjøgrens syndrom

|
Kilde: www.gigtforeningen.dk
Dato: 19. februar 2008
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/gigt-kost-sjogrens-syndrom.jpg

Et af symptomerne på Sjøgrens syndrom er mundtørhed, som kan gøre det vanskeligt at tygge og sluge maden. Spyttet har vigtige funktioner ved spisning og fordøjelse. Spyt fugter og beskytter mundens slimhinde, regulerer madens konsistens, hjælper til, at maden kan synkes og indeholder enzymer, der letter fordøjelsen.

 Sundhedsguiden.dk - Kost ved <a href=sjøgrens syndrom | mundtørhed, spyt, slimhinde, spisning,fordøjelse " border="0" width="150" height="150">
Ved sjøgrens syndrom bliver
munden tør og det gør det svært
at synke og fordøje mad

Et af symptomerne på sjøgrens syndrom er mundtørhed, som kan gøre det vanskeligt at tygge og sluge maden. Spyttet har vigtige funktioner ved spisning og fordøjelse. Spyt fugter og beskytter mundens slimhinde, regulerer madens konsistens, hjælper til, at maden kan synkes og indeholder enzymer, der letter fordøjelsen.
 

Hold munden fugtig ved Sjøgrens syndrom

Munden kan holdes fugtig ved at skylle og væde munden tit med f.eks. vand eller mild te. Mundtørheden kan afhjælpes med kunstigt spyt eller spytstimulerende midler.

På apoteket kan købes f.eks. Saliva® sugetabletter, Kunstigt spyt spray® og Caroxin® tyggegummi. Lægen, tandlægen eller apoteket kan rådgive om valg af præparat.
 

Stimulering af spytdannelsen

Patienter med sjøgrens syndrom kan have glæde af at stimulere spytdannelsen med:
  • syrlig mad og drikke
  • syrlig drik eller vin en time før maden
  • sukkerfrit tyggegummi eller pastiller
  • tygning af lidt knust is før måltidet
 

Mad som er nem at spise ved tør mund

Det er gavnligt og praktisk at vælge mad, som er let at spise. Blød og saftig mad er let at tygge, klistrer ikke til slimhinderne og glider let ned:
  • mad med sauce eller dressing
  • brød kan opblødes i sauce, bouillon eller suppe
  • pastaretter
  • alle slags grød
  • kartoffelmos evt. med andre grøntsager – kogte kartofler klistrer
  • salat med dressing og f.eks. tun, æg, skinke eller kylling
  • farsretter og retter med hakket kød
  • kogt fisk og fiskefars
  • gratin, æggekage, omelet – hårdkogt æggeblomme kan føles tør
  • blendede og legerede supper
  • syrnede mælkeprodukter
  • budding, fromage, is og softice, kage med cremesauce