Forebyg diabetes 2 med sund kost

Dato: Revideret 24. juni 2010 - første publicering 12. januar 2007
Forebyg diabetes 2 med sund kost

Forebyg diabetes 2 med sund kost. Hvis du har fået konstateret diabetes 2, er det vigtigt for dit helbred, at du spiser en sund og varieret kost med mange grøntsager.

En sund kost vil både have en positiv effekt nu og her, og den vil samtidig nedsætte risikoen for, at din diabetes 2 udvikler sig til en insulinkrævende diabetes, eller at du får én eller flere af de følgesygdomme, som type 2 diabetikere er mere udsat for end ikke-diabetikere. Det er bl.a.:

  • Åreforkalkning.

  • Slagtilfælde.

  • Blodprop i hjertet.

  • Forhøjet blodtryk.

  • Diabetisk øjensygdom.

  • Nervepåvirkning som kan medføre føleforstyrrelse og følenedsættelse.

  • Tryksår på fødderne.

Kostråd til hverdag

Hvis du spiser sundt og varieret til hverdag, kan du godt tillade dig at "skeje ud" en gang imellem. En hverdagskost for dig, som har diabetes 2, skal være:

  • Fedtfattig. Du kan enten købe fedtfattig mad eller sørge for at skære synligt fedt fra.

  • Rig på kulhydrater som fx fuldkornsrugbrød, pasta, ris. Spar på juice, cornflakes og fede mælkeprodukter. (½ liter magre mælkeprodukter dagligt anbefales dog også til diabetikere).

  • Rig på kostfibre fx fra grove grønsager (kål, blomkål, løg, porrer, gulerødder) rugbrød, havregryn og tørrede bælgfrugter (gule ærter, linser, hvide og brune bønner).

  • Sukkerfattig.

  • Uden for meget salt.

  • Fordelt over flere måltider i løbet af dagen: Måltider med jævne mellemrum giver dig et mere stabilt blodsukker. Men pas på med at komme til at spise mere end ellers.


Desuden er mådehold med alkohol anbefalet, da alkohol får blodsukkeret til at falde og dermed gør det ustabilt. Alkohol indeholder også en stor mængde kalorier, så hvis du skal tabe dig, kan alkoholen være med til at gøre det ekstra svært at komme af med de overflødige kilo.

Læs også: Disse fem madvarer hjælper mod diabetes


Spar på fedtet

Der er mange måder, hvor du kan spare på fedtet og dermed også på unødvendige kalorier:

  • Brug så lidt fedtstof som muligt ved tilberedning af maden (og brug planteolie i stedet for smør).

  • Hæld stegefedtet væk.

  • Spis magert kød, fjerkræ, mager ost, alle slags fisk og æg.

  • Skær synligt fedt fra.

  • Drik mælk med lavt fedtindhold.

  • Undlad at bruge mayonnaise og færdige salatdressinger.

  • Se på varedeklarationerne og vælg de madvarer, der har det laveste fedtindhold.

Læs mere om diabetes 2 på sundhedsguidens hjemmeside her

Download kildematerialet fra Sundhedsstyrelsen her