Brystoperation (Mastektomi, Lumpektomi og Sentinel node operation)

Dato: 20. november 2006

Hvis man er så uheldig at blive ramt af bryskræft, er operation af brystet en mulighed, hvis kræften ikke har spredt sig. Der er to muligheder. Enten en total fjernelse af brystet (mastektomi) eller en brystbevarende operation (lumpektomi). Hvilken af de to, der vælges, afhænger af kræftknudens størrelse, udseende og om der er flere knuder.

Hvis man er så uheldig at blive ramt af Bryskræft, er operation af brystet en mulighed, hvis kræften ikke har spredt sig. Der er to muligheder. Enten en total fjernelse af brystet (mastektomi) eller en brystbevarende operation (lumpektomi). Hvilken af de to, der vælges, afhænger af kræftknudens størrelse, udseende og om der er flere knuder.
 

Masektomi

Sundhedsguiden.dk - Brystoperation (Mastektomi, Lumpektomi og Sentinel node operation)| lumbektomi, kræftknude , brystbevarende operation, Brystkræft,
Ved operation af brystkræft findes der to muligheder:
Masektomi eller lumpektomi

Ved mastektomi fjernes som nævnt hele brystet. Desuden fjernes noget af den bindehinde, der dækker brystmuskulaturen. Efter en mastektomi kan der foretages en brystrekonstruktion, hvor der laves et nyt bryst med implantater.
 

Brystbevarende (lumpektomi)

Ved brystbevarende operation fjernes kun kræftknuden, men brystets form og overflade bevares. Dette efterfølges af strålebehandling mod det resterende brystvæv.
 

Sentinel node operation (fjernelse af slildvagts-lymfeknude)

Ved både mastektomi og lumbektomi fjernes samtidig lymfeknuder fra armhulen. Grunden til, at man gør det, er, at lymfeknuderne er det første sted, kræften spreder sig til, og undersøgelse af lymfeknuderne giver derfor noget information om, hvor god prognose kræften har.

Denne del af operationen er en såkaldt sentinel node operation (fjernelse af skildvagts-lymfeknuden). Den foregår ved, at man under bryst-operationen indsprøjter små mængder ufarligt radioaktivt materiale i brystvævet omkring knuden og med en radioaktivitetsmåler (en geigertæller) finder den eller de lymfeknuder (skildvagtsknuden), som er forbundet til det kræftramte område. Herefter fjerner man disse lymfeknuder, og de undersøges under et mikroskop.
 
 

Efterbehandling

Hvis der er kræftceller i lymfeknuderne, Vil man nogengange tilbyde stråleterapi mod de resterende lymfeknuder, samt hvor knuden har siddet.

Til en del af de kvinder, der bliver mastektomeret eller lumbektomeret, tilbydes supplerende kemoterapi. Se i øvrigt artiklen Bryskræft

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....