Halsbetændelse hos børn (Tonsillitis)

Dato: 3. februar 2006

Hvad er Halsbetændelse hos børn (Tonsillitis). I munden bagtil i svælget ligger to lymfekirtler, der er bedre kendt som mandlerne. Mandlerne er en del af kroppens immunforsvar. Ved halsbetændelse forstår man en betændelse i mandlerne og slimhinden omkring denne.

I munden bagtil i svælget ligger to lymfekirtler, der er bedre kendt som mandlerne. Mandlerne er en del af kroppens immunforsvar. Ved halsbetændelse forstår man en betændelse i mandlerne og slimhinden omkring denne.
 

Definition og årsager

Halsbetændelse skyldes hyppigst forskellige virusinfektioner og Infektion med streptokokker . Det er dog den virusbetingede halsbetændelse, der forekommer hyppigst.

Halsbetændelse kan også være et symptom på andre sygdomme. Den kan forekomme i forbindelse med skarlagensfeber , Difteri og mononukleose (kyssesyge) . Der kan også være mild halsbetændelse sammen med influenza , mæslinger og lungebetændelse .
 
 

Symptomer på halsbetændelse hos børn

Halsbetændelse kommer til udtryk ved, at mandlerne bliver ømme, hævede, røde og kan have hvide belægninger på dem. Barnet har svært ved at synke på grund af smerter. Børn kan få smerter, der stråler ud til ørerne. Feber og hovedpine kan forekomme. Ofte kaster barnet op og har ondt i maven.
 

Komplikationer ved halsbetændelse hos børn

Som regel har man halsbetændelse i nogle dage, og så begynder symptomerne at blive lettere. Der kan dog opstå komplikationer ved halsbetændelse forårsaget af streptokokker. Bakterierne kan brede sig og danne bylder i halsen, samt give mellemørebetændelse og i værste fald Blodforgiftning .

I det lange løb kan en streptokokinfektion forårsage Gigtfeber og Glomerulonephritis .
 

Diagnose og forholdsregler

Som regel går halsbetændelse over af sig selv og kræver ingen særlige forholdsregler. Men hvis symptomerne er svære, bør man kontakte lægen, der kan finde ud af, om det er en bakteriel infektion eller virusinfektion. Man kan med nogenlunde sikkerhed udelukke en bakteriel halsbetændelse ved at foretage en strep-A-test. Her podes der på mandlerne med en vatpind, og lægen kan så med det samme se, om der er tale om streptokokker.
 

Behandling af halsbetændelse hos børn (Tonsillitis)

Man kan give penicillin i 10 dage, såfremt halsbetændelsen er forårsaget af bakterier. Virusbetinget halsbetændelse kan man ikke gøre andet ved end at lindre symptomerne og spise blød og flydende kost og vente, til det går over.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...