Vitaminmangel hos børn og unge

Dato: 29. September 2005

Jeg vil i det følgende gennemgå nogle symptomer på vitaminmangel. Enkelte af de nævnte symptomer nyder ikke anerkendelse blandt etablerede kosteksperter, ganske enkelt fordi der ikke er forsket tilstrækkeligt i området og derfor ikke findes den nødvendige dokumentation. Flere af de nævnte symptomer bygger på erfaringer og undersøgelser gjort af behandlere verden over.

Jeg vil i det følgende gennemgå nogle symptomer på vitaminmangel. Enkelte af de nævnte symptomer nyder ikke anerkendelse blandt etablerede kosteksperter, ganske enkelt fordi der ikke er forsket tilstrækkeligt i området og derfor ikke findes den nødvendige dokumentation. Flere af de nævnte symptomer bygger på erfaringer og undersøgelser gjort af behandlere verden over.
 

A-vitamin

Om vitaminmangel oversigten

De nævnte symptomer kan naturligvis skyldes andre forhold end vitaminmangel. I flere tilfælde kan kombinationer af mangler være medvirkende faktorer til de forskellige lidelser. Har et barn en lang række af de nævnte symptomer, er det et fingerpeg om, at noget er galt. Jeg har netop udvalgt symptomerne efter, hvilke man ofte ser blandt børn og unge i vores regi og hos børn og unge generelt.
 
Findes især i grønkål, spinat, persille, gulerødder, lever, mælk og æg.
Det er nødvendigt for vækst, for huden samt for slimhinder i øjne, mundhule, svælg og mavetarmkanal.  Har betydning for zinkoptagelsen.

Mangelsymptomer

  • tør og uren hud
  • skæl
  • natteblindhed og nedsat syn
  • depressioner
  • søvnløshed
  • dårlige og betændte slimhinder
  • tørre øjenslimhinder
  • hår og negle, der let knækker
  • nedsat vækst
  • træthed
  • symptomer, som ses ved zinkmangel
 

B1-vitamin (Tiamin)

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
Findes især i fuldkornsprodukter, naturris, hvedekim, havregryn hvidløg, ølgær, rå torskerogn, gær, ærter, bønner, nødder og æg. Det medvirker ved forbrænding af kulhydrat. Det har betydning for nerve- og fordøjelsessystemet. Sukker, alkohol, kaffe og p-piller ‘stjæler’og ødelægger vitaminet.

Mangelsymptomer

  • kvalme
  • lav smertetærskel
  • udmattelse og energiløshed
  • mental ubalance (søvnløshed, angst, dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær)
  • hudlidelser
  • beriberi: vand i kroppen, mangel på appetit, svindende muskelkraft og angst
  • sukkersyge
  • blodsukkerproblemer
  • forstoppelse
  • følelsesløse hænder og fødder – prikkende fornemmelse
 

B2-vitamin (Riboflavin)

Findes især i ølgær, mælkeprodukter, æggeblomme, lever, kød, fisk, grønkål, ærter og bønner. Det er nødvendigt for forbrændingen af de energigivende stoffer, som kulhydrater, proteiner og essentielle fedtsyrer. Vitaminet indgår i produktionen af vigtige stoffer, herunder niacin (B3-vitaminet), noradrenalin, serotonin og histamin, der er vigtige signalstoffer i nervesystemet. Serotonin har som tidligere nævnt stor betydning for nervesystemet. Mangel på dette stof betyder ofte søvnbesvær, koncentrationsbesvær, angst, depressioner og i svære tilfælde hallucinationer og skizofreni. Vitaminet har desuden betydning for slimhinder, hud, hår, negle, øjne og energi i cellerne.

Mangelsymptomer

  • sår i mundvigene og betændelse i mundhulen
  • lysfølsomhed
  • fedtet hud omkring næsen
  • skøre og spaltede fingernegle
  • tørre, kløende øjne
  • mat og fedtet hår
  • hyppige infektioner
  • tørre og svidende læber – især overlæben
  • øjenbetændelse
  • rynker i ansigtet og på armene
  • vaginal kløe og sår
  • misfarvning af tungen
  • træthed og energiløshed
  • nedsat vækst
  • søvnbesvær
  • psykiske problemer, herunder angst
  • nedsat koncentrationsevne
 

B3-vitamin (Niacin)

Findes især i gær, hvedeklid, kød, lever, kartofler og fisk. B3-vitaminet er nødvendigt for forbrændingen af energigivende stoffer, og det har betydning for dannelsen af bl.a. serotonin.

Mangelsymptomer

  • hudforandringer (pigmenteringer)
  • angst
  • dårlig hukommelse, senilitet
  • fordøjelsesproblemer
  • pellagra (hud- og slimhindeforstyrrelser, diaré, dårlig hukommelse og psykiske      forstyrrelser)
  • træthed
  • depression
  • belægninger på tungen
  • blodsukkerproblemer (virker sammen med krom)
 

B5-vitamin (Pantotensyre)

Findes især i ølgær, lever, æggeblomme, sojabønner, ris, kød og grøntsager. Det har betydning for dannelsen af signalstoffer i nervesystemet og har stor betydning for hud og slimhinder.

Mangelsymptomer

  • betændelsestilstande
  • appetitløshed
  • mental ustabilitet
  • manglende muskelkoordination
  • muskelkramper og uro i benene
  • træthed
  • hudproblemer
  • kredsløbsproblemer og følelsesløshed i hænder og fødder
  • hårtab, skaldethed
  • grå hår
 

B6-vitamin

Findes især i gær, fuldkornsprodukter, hvedekim, bananer, kartofler, kød, fisk, og nyrer. Det er nødvendigt for forskellige enzymers funktion og for proteinstofskiftet. Det er også nødvendigt for, at organismen optimalt kan optage og omsætte de essentielle fedtsyrer samt magnesium og zink

Mangelsymptomer

  • mental ustabilitet
  • uren hud, dårlig sårheling
  • kvalme, mangel på appetit og utilpashed om morgenen
  • dårlig ånde
  • skældannelser i hårbund, øjenbryn og bag ører
  • revner omkring mund, tunge og hænder
  • blodmangel
  • allergier
  • træthed
  • PMS (præmenstruelt syndrom). Symptomer: kraftige humørsvingninger og sortsyn
  • blodsukkersvingninger
  • muskelsvaghed og muskelkramper
  • følelsesløshed i arme og ben
  • feberkramper hos små børn
  • migræne
  • kvalme under graviditet

Folinsyre

Findes især i gær, grønne blade, indmad, fuldkornsbrød, æg og ost. Det medvirker ved dannelsen af de røde blodlegemer.

Mangelsymptomer

  • mental ustabilitet
  • blodmangel
  • hukommelsessvigt
  • nedsat intellektuel aktivitet
  • hudforandringer (pigmenteringer)
  • fosterskader, navnlig rygmarvsbrok
  • abort
  • træthed
  • grå hår
  • impotens
 

B12-vitamin

Findes i æggeblommer, spirer, lever, kød, fisk, ost og mælk. Det har betydning for nerveceller og børns vækst. En velfungerende tarm er en forudsætning for, at vitaminet kan dannes. Mange sukkernarkomaner har derfor mangelsymptomer.

Mangelsymptomer

  • blodmangel
  • usikker og ‘hoppende’ gang
  • dårlig muskelkoordination, svækket nervesystem
  • nedsat vækst
  • træthed
  • dårligt immunforsvar
  • koncentrationsproblemer og dårlig hukommelse
  • nedsat lugt- og smagssans
 

C-vitamin

Findes især i hyben, paprika, grønkål, grøntsager, bær, citrusfrugter og tomater. Det har betydning for dannelsen af bindevæv, styrker immunforsvaret, fremmer jernoptagelsen og er en vigtig antioxidant.

Mangelsymptomer

  • blødende tandkød (skørbug)
  • træthed, manglende energi
  • stor søvntrang
  • blodmangel
  • blå mærker
  • dårligt immunforsvar
  • muskel- og ledsmerter
  • jernmangel og symptomer derpå
 

D-vitamin

Findes især i levertran, fede fisk, lever, æg og dannes gennem sol på huden. Det er nødvendigt for optagelse af calcium og dannelse af knogler og tænder. Mange indvandrerkvinder lider af mangler, fordi de får for lidt sollys, og adskillige danske børn har mangler af samme årsag. Ny forskning sætter D-vitaminmangel i forbindelse med mange alvorlige sygdomme, herunder kræft, gigtsygdomme og sclerose.

Mangelsymptomer

  •  muskel- og ledsmerter
  • depressioner
  • osteporose (knogleskørhed)
  • kramper og svedeture
  • rakitis (engelsk syge) hos børn
  • calciummangel og symptomer derpå
  • øget kræftrisiko, herunder brystkræft
 

E-vitamin

Findes især i hvede- og majskim, grøntsager, æggeblomme, kød og mælk. Fungerer som antioxidant, dvs. modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer og kolesterol. Har betydning for blodomløbet.

Mangelsymptomer

  • muskelsvækkelse
  • dårligt blodomløb og manglende ilttilførsel til vævene
  • dårlig kirtelfunktion
  • manglende energi og træthed
  • tidlig ældning
 

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.

 


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...