Vigtige næringsstoffer - Proteiner

Dato: 8. juli 2010
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/Sundhedsguiden_standart.jpg

Proteiner, også kaldet æggehvidestoffer, udgør nogle af de mest aktive stoffer i kroppen. Det anbefales, at 10% af energien skal komme fra proteiner. Proteiner findes bl.a. i tørrede bønner, ærter, kikærter, linser, sojabønner, mælk, ost, yoghurt, æg, kød, fjerkræ, fisk og skaldyr.

Proteiner, også kaldet æggehvidestoffer, udgør nogle af de mest aktive stoffer i kroppen. Det anbefales, at 10% af energien skal komme fra proteiner. Proteiner findes bl.a. i tørrede bønner, ærter, kikærter, linser, sojabønner, mælk, ost, yoghurt, æg, kød, fjerkræ, fisk og skaldyr.
 

Mangelsymptomer

  • Dårligt immunforsvar.
  • Tab af muskelvæv.
  • Træthed.
  • Langsom sårheling.
  • Nedsat vækst.
Mennesker med højt sukkerindtag har svært ved at omdanne og optage protein i organismen. Man ser derfor mangelsymptomer hos især sukkernarkomaner. Det er vigtigt, at sukkernarkomaner får proteinrig kost, evt. som tilskud i en kortere periode, da proteiner stabiliserer blodsukkeret. Proteiner har desuden en vital indflydelse på hjernens kemi.
 
 

Om Frede Bräuner

Frede Bräuner blev uddannet folkeskolelærer 1983 og arbejdede i folkeskolen frem til 1985, hvor han blev ansat i Heltidsundervisningen under Århus Ungdomsskole.

Han har gennem alle årene beskæftiget sig med sammenhængen mellem kost, adfærd og indlæringsevne Siden 1998 har han deltaget i den offentlige debat om emnet gennem radio og tv, avisartikler, foredrag mv.

I 2002 udgav Frede Bräuner bogen Kost – adfærd – indlæringsevne, der i 2010 udkom i 5. udgave..
 

Information fra Sundhedsguiden

Denne artikel stammer fra bogen " Kost – adfærd – indlæringsevne" af Frede Bräuner. Indholdet er et udtryk for forfatterens egen holdning og erfaring.
Man bør altid kontakte sin læge, før man begynder at eksperimentere med eller vælger at udelukke visse fødevarer fra kosten. Man bør også tale med sin læge, om brug af kosttilskud.