JS er her:
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension)

Forfatter:Læge, Anders Kehlet Nørskov
Dato:05. april 2009

   
 Sundhedsguiden.dk - Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension) | Højt blodtryk, blodtryk, Symptomer, behandling, forebyggelse.Lavt blodtryk ses hos mange og er en hel normal variant. Modsat det forhøjede blodtryk er det medfødte, lave blodtryk ikke farligt. Det ses ofte hos unge, høje og tynde mennesker. Læs mere nedenfor om behandling, symptomer og forebyggelse
  Mest læste artikel
 
  
Sundhedsguiden.dk - Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension) | Højt blodtryk, blodtryk, Symptomer, behandling, forebyggelse.Lavt blodtryk ses hos mange og er en hel normal variant. Modsat det forhøjede blodtryk  er det medfødte, lave blodtryk ikke farligt. Det ses ofte hos unge, høje og tynde mennesker.

Definition og årsag

Et lavt blodtryk defineres som et vedvarende systolisk blodtryk (den høje værdi) i hvile på omkring 100-110 mmHg. Se mere om blodtryk og blodtryksmåling under normalt blodtryk.

Lavt blodtryk i forbindelse med sygdom eller medicinoverforbrug er en helt anden og meget alvorligere tilstand (se under shock ). Det kan ses ved f.eks. hjertesvigt , Addisons sygdom  eller diabetes.

Symptomerne ved disse tilstande vil ikke blive gennemgået her.
 
Læs også: Normalt blodtryk

Symptomer på lavt blodtryk

Lavt blodtryk giver ingen symptomer, så længe trykket holdes på et nogenlunde niveau. Nogle kan have problemer med svimmelhed, og ofte ses såkaldt ortostatisk blodtryksfald. Det vil sige et markant (omkring 20%) blodtryksfald ved skift fra liggende- eller siddende- til oprejst stilling. Det viser sig ved besvimelse og udtalt svimmelhed. Ortostatisk blodtryksfald optræder hos ca. 10% af den ældre befolkning.
 

Behandling, forløb og komplikationer

Der findes ingen god behandling til lavt blodtryk, bedste råd er at være forsigtig med at rejse sig for hurtigt, og i andre situationer der giver problemer.

Der er forsøgt behandling med mineralokortikoider (binyrebarkhormon) og øget saltindtag, men denne behandling øger risikoen for forhøjet blodtryk og anbefales ikke, med mindre tilstanden er meget invaliderende.

Ortostatisk blodtryksfald er skyld i mange fald i hjemmet, og det kan have alvorlige følger som brækket hofte, brækkede arme, eller hjernerystelse.
 
Er man født med lavt blodtryk, har man markant nedsat risiko for at udvikle forhøjet blodtryk og åreforkalkning  og dermed nedsat risiko for at udvikle frygtede følgesygdomme som hjerteinfarkt  og slagtilfælde.
 
 
 
Søg efter behandler indenfor blodtryk på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk)
Højt blodtryk i lungerne (Pulmonal hypertension)
Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension)
Normalt blodtryk
Højt blodtryk i graviditeten

Dagens nyhed

Gennembrud i diabetesforskning – kur lige på trapperne

 

 

Læs her 


Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.

Læs her 

Temaer


Astma
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2014 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp