Vitamin- og mineraltilskud

Dato: 14. oktober 2003

D-vitamin danner vi ved, at sollyset påvirker huden. Det er usikkert, om der er nok sollys på disse breddegrader til at dække barnets D-vitaminbehov.

D-vitamin danner vi ved, at sollyset påvirker huden. Det er usikkert, om der er nok sollys på disse breddegrader til at dække barnets D-vitaminbehov.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at alle børn får et tilskud af D-vitaminer, 10 mikrogram eller 400 i.e. daglig. K-vitamin indgår i den proces, der får blodet til at størkne. Vi danner selv K-vitamin i mave-tarmkanalen ved hjælp af de naturlige tarmbakterier, men det nyfødte barns tarm er steril ved fødslen, og kan derfor ikke danne K-vitamin i tilstrækkelig mængde.

For at forebygge en blødningsrisiko gives barnet K-vitamin i form af dråber umiddelbart efter fødslen.

Barnet skal fortsætte med K-vitamintilskud, en dråbe en gang om ugen, dryppet direkte ned i barnets mund, de første 3 måneder. Barnets naturlige medfødte jerndepot er ved at være opbrugt omkring 6 måneders alderen. Hvis barnet er 5-6 måneder gammelt og udelukkende får brystmælk, anbefaler Sundhedsstyrelsen et dagligt jerntilskud. Dosis er 8,8 mg eller 5 dråber daglig.

Får barnet 400 ml eller derover af modermælkserstatning eller jernberiget grød, behøves jerntilskuddet ikke.

Vær opmærksom på, at jerndråber kan misfarve tænder og tøj. Desuden kan afføringen ændre farve: den bliver lidt mørkere. Enkelte børn reagerer med ubehag i maven.

For at vænne barnets mave til jerndråberne er det en god ide at starte med en dråbe første dag, to dråber anden dag osv., indtil du er oppe på de 5 dråber.


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...