Fnat (Scabies)

Dato: 20. September 2006
http://sundhedsguiden.dk/media/101/SG/images_newSG/Sundhedsguiden_standart.jpg

Her finder du informationer om Fnat. Læs om symptomer på hudmiden fnat.. Læs om behandling af den smitsomme sygdom fnat. Få viden om forebyggelse af fnatmiden.


Definition og årsager


Fnat er en sygdom som overføres med fnatmiden Sarcoptes scabiei. Sygdommen er meget smitsom og kan forekomme i Danmark. Fnat overføres hyppigst gennem seksuel kontakt eller kontakt med urent tøj eller sengetøj.

Fnatmiden laver nogle karakteristiske snoede gange i hudens øverste lag, som oftest ses som en tynd streg på huden. Dette område udvikles til blærer og eventuelt sår, når man kradser sig i området på grund af meget stærk kløe. Det er typisk fingre, knæhaser, kønsorganer og albuer der rammes.


Symptomer på fnat


De mest almindelige symptomer er:
  • Meget intens kløe.

  • Udslæt.

  • I nogle tilfælde skoldkoppelignende udslæt.

Forholdsregler og diagnose


Man bør gå til lægen ved mistanke om fnat. Lægen kan stille diagnosen ud fra det karakteristiske billede med gangene i huden og evt. fundet af hunmiden ved enden af gangen.
Rammes et familiemedlem af fnat, bør hele familien undersøges.


Behandling af fnat


Fnat behandles ved at slå miderne ihjel med et parasitdræbende middel. Dette er et middel til indsmøring på hele kroppen, dog ikke i ansigtet. Midlet skal sidde i 24 timer. Eventuelt kan man gentage behandlingen et par gange.

Forebyggelse af fnat


Fnat kan undgås ved at holde god almen hygiejne og vaske tøj samt sengetøj igennem, hvis man mistænker sygdommen.