Mononukleose

Dato: Revideret 7. oktober 2015 - første publicering 14. august 2006
Mononukleose

Mononukleose, på dansk kaldet kyssesyge, er en infektionssygdom forårsaget af Epstein-Barr virus - EBV. Virusset smitter gennem overførelse af spyt, f.eks. ved kys, deraf navnet kyssesyge. Mononukleose minder i starten om influenza.


 

Definition og årsager

 
Hævede lymfeknuder på halsen er et meget
hyppigt symptom ved mononukleose.
Lymfeknuderne sidder langs hals, underkæbe,
nakke og kraveben

Mononukleose, på dansk kaldet kyssesyge, er en infektionssygdom forårsaget af Epstein-Barr virus - EBV. Virusset smitter gennem overførelse af spyt, f.eks. ved kys, deraf navnet kyssesyge. Fra smitte til første tegn på sygdom går der mellem 30 og 50 dage. Virusset inficerer de hvide blodlegemer i lymfen (lymfocytter) og medfører hævelse af lymfeorganerne - dvs. lymfeknuder og milten.

Sygdommen debuterer typisk i 15-25 års alderen, men op mod 50 % af befolkningen får sygdommen som børn, uden den giver symptomer. Der er øget risiko for smitte i perioder med nedsat immunforsvar, f.eks. ved anden sygdom eller stress. Har man én gang haft mononukleose, har man livslang immunitet og kan ikke blive smittet igen.

Sygdomsforekomsten er højst blandt personer fra 10-19 år, og man er særligt udsat i befolkningsgrupper med mange unge samlet (gymnasier, højskoler, militæret osv).


Symptomer på mononukleose (kyssesyge)

Mononukleose minder i starten om en almindelig influenza. Symptomerne viser sig ved:

 • Feber

 • Træthed

 • Hovedpine

 • Ondt i halsen

 • Muskelsmerter

 • Almen utilpashed

Efter 1-2 uger optræder der tydelig hævelse af lymfeknuder i svælget og på halsen, ofte også i armhuler og lysker. Svælget bliver højrødt, og meget smertende. De hævede mandler ses med store hvide karakteristiske belægninger. Der kan være mavesmerter pga. forstørrelse af milten, mest udtalt i øvre venstre del af maven. Leversmerter (øvre højre side af maven) kan ligeledes forekomme.

Ca. 5% får rødt hududslæt. Hvis sygdommen fejltolkes som en bakteriel halsbetændelse og behandles med et antibiotikum ved navn ampicillin, vil næsten alle dog opleve et rødt hududslæt. Behandlingen skal da stoppes.

En anden virusinfektion kaldet cytomegalovirus (CMV), kan minde meget om mononukleose, men forløbet ved CMV er mildere, og især halsgenerne er mindre udtalte.

Forholdsregler og diagnose

Forholdsregler er svære at tage, da man kan være smittebærer uden symptomer i optil halvanden måned. Man skal undgå kontakt med spyt fra smittede. Undgå nys, hoste, kys og at drikke af samme glas som smittede. Ved influenzalignende symptomer over en uge, og især ved hævede lymfeknuder, er det vigtigt at søge læge. Lægen stiller diagnosen på de typiske symptomer, ved en blodprøve, samt podning fra mandler og svælg.


Behandling af mononukleose (kyssesyge)

Der findes ingen specifik behandling mod Epstein-Barr virus. Behandlingen af mononukleose består i:

 • Hvile med sengeleje så længe der er feber og træthedsfølelse, og selv efter normalisering af temperatur er det vigtigt med rigeligt hvile.

 • Rigeligt indtag af væske (vand, saft, juice).

 • Lindring af halsgener med varme drikke.

 • Langsom opstart på sport, skole og arbejde ved tegn på bedring. Undgå fysisk og psykisk stress.

 • Kraftig fysisk anstrengelse frarådes de første 4 uger efter sygdomsophør, pga. risiko for miltruptur (springning af miltkapslen).

 • Smerter kan lindres ved hovedpinetabletter som paracetamol og acetylsalicylsyre. Acetylsalicylsyre bør dog ikke gives til børn og teenagere, da der er risiko for udvikling af Reyes syndrom .

Forløb og komplikationer ved mononukleose ( kyssesyge)

De karakteristiske sygdomstegn viser sig efter 1-2 ugers influenzalignende symptomer og varer gerne to til fire uger. Herefter kommer 1-2 uger med mathedsfornemmelse men uden feber. Ca. 3% har dog et længere sygdomsforløb, som kan være meget tærende på den enkelte. Almindeligvis klares sygdommen uden yderligere komplikationer, og man er herefter livslangt beskyttet mod reinfektion.

Sjældne alvorlige komplikationer:

 • Svær trombocytopeni  (mangel på blodplader) som kan medføre blødninger

 • Miltruptur (bristet milt) som kræver akut operation

 • Hæmolytisk anæmi  (blodmangel)

 • Betændelse i hjerne og/eller hjernehinder (encephalitis - meningitis)  

Denne artikel er oprindeligt udgivet på Sundhedsguiden.dk den 14/8-2006 forfattet af Læge Anders Kehlet Nørskov. Opdateret den 7/10-2015 af ovennævnte lægefaglige skribent. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk