Krydsallergi

Dato: Revideret 15. april 2011 - første publicering 14. oktober 2003
Krydsallergi

Det er almindeligt, at patienter med pollenallergi også har krydsallergi overfor forskellige fødevarer. Blandt patienter med birkepollenallergi har over 50% en krydsallergi overfor én eller flere fødevarer. Hos patienter med græs-, bynke- og latexallergi er fænomenet mindre hyppigt, mens det er meget sjældent for patienter med husstøvmideallergi.

Ved krydsreaktion forstås at et antistof kan reagerer mod ens eller lignende molekyler på en eller flere forskellige stoffer. Det er altså antistoffet, som krydsreagerer. I mere daglig tale bruges begrebet krydsallergi også om de forskellige antigener, således at man f.eks. siger, at birkepollen krydsreagerer med hasselnødder og/eller æbler, græspollen krydsreagerer med bønner og/eller melon, og latex, som findes i gummi krydsreagerer med banan og avocado.

Læs også: behandling af allergi

Krydsallergi giver symptomer hele året

Hvor allergisymptomer over for pollen kun optræder i sæsonen for det pågældende allergen, kan man have krydsreaktionerne helårligt. De almindeligste symptomer på krydsreaktioner er det såkaldte orale allergi syndrom, hvor der forekommer kløe og/eller hævelse og rødme af læber, gane og svælg, men symptomerne kan også udvikle sig til hævelser af læber og mundomgivelser eller i hele ansigtet, og i sjældne tilfælde nældefeber, astma eller allergisk shock.

Læs også: Forebyg allergi hos dit barn


Birkepollen

PollenFrugtGrøntsagerNødder eller mandler
Hassel, el, elm, bøg, askÆble, pære, blomme, kirsebær, kiiw, fersken, nektarinGulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikkeHasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød

Græspollen

PollenFrugtGrøntsagerNødder
Andre græsarter, visse kornsorterAppelsin, melonBønne, kikært, ært, linse, tomat, sojaJordnød

Bynkepollen

PollenFrugtGrøntsager
Krysantemum, kamille, mælkebøtteMelon, bananKnoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastniak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke

Husstøvmider

MiderAndet
Lægemidler, fnatmideSnegl, musling, østers, reje, kakelak

Latex(=gummi)

PollenFødevarer
BynkeBanan, avocado, kiwi, kastanje papaya, figen

Mange grøntsager og frugter mister deres allergene egenskaber ved kogning, bagning eller syltning, således at krydsreaktioner kan undgås, mens nødder typisk bevarer deres krydsreagerende egenskaber på trods af opvarmning. Ovenfor er de mest almindelige krydsallergier anført i skemaform.

Læs også: Sådan kan du mindske din høfeber

Læs desuden Fødevarestyrelsens rapport "Pollenallergi og mad" hér: