JS er her:
 
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Cøliaki

Forfatter: Redaktionen
Dato:14. oktober 2003

   
 Cøliaki også kendt under navnet glutenallergi er en autoimun sygdom i tyndtarmen. Sygdommen skyldes gluten. Symptomer på gluten allergi er bla. diarre og træthed. Man kan ikke behandle cøliaki, men må leve på en glutenfri kost, og det kan godt være en udfordring. Læs om symptomer og behandling her.
  Mest læste artikel
 
  
Cøliaki også kendt under navnet glutenallergi er en autoimun sygdom i tyndtarmen. Sygdommen skyldes gluten.  Symptomer på gluten allergi er bla. diarre og træthed. Man kan ikke behandle cøliaki, men må leve på en glutenfri kost, og det kan godt være en udfordring. Læs om symptomer og behandling her.
Tyndtarmen er normalt tæt besat med fimrehår, de såkaldte villi. Disse fimrehår mangedobler tyndtarmens opsugende overflade og har således betydning for optagelsen af næringsstoffer. Lider man af cøliaki beskadiges fimrehårene af gluten, der er et protein der findes i rug, hvede, byg og havre. Fimrehårene forsvinder, og slimhinden bliver flad, hvilket medfører dårlig optagelse af næringsstoffer.
 

Symptomer på cøliaki - gluten allergi

Den nedsatte næringsoptagelse medfører symptomer i form af
  • diarré
  • træthed
  • vægttab
  • blodmangel
  • irritabilitet
  • en følelse af utilstrækkelighed.
Sygdomstilbøjeligheden er medfødt og skyldes en genvariation, som findes hos 25 procent af alle mennesker. Symtomerne på cøliaki kan vise sig i alle aldre, men ofte optræder de første tegn, når spædbarnet begynder at få glutenholdig kost.

Læs også: Cøliaki hos børn
 

Diagnose af glutenallergi -cøliaki

Diagnosen cøliaki kan kun stilles med sikkerhed ved hjælp af tyndtarmsbiopsi. En biopsi er en lille vævsprøve, i dette tilfælde fra tyndtarmen, der hentes op ved hjælp af en tynd slange. I mikroskopet kan man derefter direkte se, om slimhinden er flad.

Har man derefter mistanke om cøliaki, er det vigtigt, at man bliver undersøgt og får taget en tyndtarmsbiopsi, inden man begynder behandlingen med glutenfri diæt.

Læs også: Cøliaki hos voksne
 

Behandling af glutenallergi - cøliaki

Behandlingen består af en livslang glutenfri diæt. I begyndelsen kan det være nødvendigt med ekstra tilskud af vitaminer og salte, ligesom det kan være nødvendigt at undgå mad, der indeholder laktose (mælkesukker). På den glutenfrie kost normaliseres tarmen, idet tarmtrævlerne kommer igen, og tarmen kan atter optage næring på normal vis. Det er vigtigt at kosten er 100% glutenfri. Alle fødevarer der indeholder blot den mindste smule mel fra kornsorterne rug, hvede, byg og havre, må undgåes: Kager, kiks, spaghetti, panerede retter, mange slags slik m.m. Det er vigtigt for en cøliaker at læse varedeklarationer. Det er lovbefalet at alle levnedsmidler skal være forsynet med varedeklaration. Vær opmærksom på, at produkternes sammensætning kan ændres, så derfor: Læs varedeklarationen hver gang!!

Disse produkter indeholder ikke gluten

En række korn-og melprodukter er naturligt fri for gluten og kan derfor frit spises af cøliakere. Dette gælder:
  • majsmel
  • majsstivelse (maizena)
  • hirse
  • boghvede
  • hørfrø
  • sojamel.
Desuden findes der specialprodukter, hvor gluten er fjernet fra ellers glutenholdige råstoffer. I dag kan man i de fleste dagligvare foretninger finde glutenfri mel og brødblandinger, som dog er noget dyere end almindelig mel og brødblandinger. Brødet er det vanskeligste ved diæten, men opfindsomme mennesker har fundet frem til mange opskrifter på glutenfrie brødtyper.

Det kan således godt lade sig gøre at sammensætte en spændende og alsidig glutenfri kost. I hverdagen i hjemmet behøver den glutenfrie ikke at volde de store problemer. Når man er i byen og spise, må man tage sine forholdsregler. Erfaringen viser, at det er en god ide at tale med værten/værtinden i forvejen, så man ikke risikerer at skulle være tilskuer til de andres måltid. De allerfleste vil være åbne og imødekommende overfor problemet.

På ferierejser skal man også sikre sig, at man får den rette kost, og ofte vil det være en god ide selv at medbringe brød.
 
 
 
Søg efter behandler indenfor allergi på i samarbejde med Sundhedsguiden.dk
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Allergi
Allergi overfor mælk
Allergisk alveolitis
Allergisk purpura (Henoch-Schönleins purpura)
Allergivaccination (immunterapi)
Behandling af allergi
Behandling af allergi - alternativ behandling
Cøliaki
Cøliaki hos børn (Glutenintolerance, Glutenallergi)
Cøliaki hos voksne (Glutenintolerance, Glutenallergi)
Fødevareallergi og intolerans
Husstøvmider - en hyppig kilde til allergi
Krydsallergi
Mad og allergi
Nældefeber (Urticaria)
Proteinintolerans
Pollenallergi

Dagens nyhed

Kan man stole på Fastfoodkæden McDonalds?

 

 

Læs her 


Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.

Læs her 

Temaer


Astma
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2014 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp