Forkølelse (Rhinitis, Snue)

Dato: Revideret 17. april 2009 - første publicering 28. September 2006
Forkølelse (Rhinitis, Snue)

De fleste mennesker vil hvert år blive smittet med forkølelse og børn er mere modtagelige end voksne. Forkølelse er en virus, der muterer hele tiden. Forkølelse er svær at forebygge, så grundig håndvask (god hygiejne) er den bedste forebyggelse. Det er ikke muligt at udrydde virus ved en behandling, da antibiotika ikke virker, men der findes hjælpemidler til at lindre symptomerne

forkølelse rammer de øvre luftveje. Viru spredes med partikler der udsedes ved host og nys. Der findes mange forskellige viruastyper, som alle giver forkølelse
Forkølelse rammer de øvre luftveje. virus spredes
med partikler, der udsendes ved host og nys.
Der findes mange forskellige virustyper,
som alle giver forkølelse.

Definition og årsag af forkølelse

Forkølelse er en fællesbetegnelse for mild sygdom i luftvejene, forårsaget af virus. Der findes over 200 forskellige vira, der kan give forkølelse. virus optages i næse og svælg, og giver en infektion i slimhinden. I nogle tilfælde kan virus give Betændelse i struben eller i nedre luftveje (se Akut luftrørskatar og lungebetændelse ).

Virus kan til tider svække kroppens immunforsvar, og dermed danne vej for langt sværere bakterielle infektioner i f.eks. hals, mellemøre eller lunger.

Forkølelse er den hyppigst forekommende sygdom i samfundet. virus smitter ved kontaktsmitte, hvor virus overføres fra hånd til hånd. Den inficerer efterfølgende slimhinden, når hånden føres til mund eller næse. virus kan ligeledes overføres ved indånding af viruspartikler fra hoste eller nys fra en smittet.

Læs også: Hoste- symptomer, forbyggelse og behandling

Forkølelsesvirus muterer hele tiden

Når man har været smittet med en virus, udvikler man immunitet overfor dette virus. Da der findes mange forskellige vira, og der hele tiden sker mutationer på virus, vil man opleve at få nye forkølelser hele livet igennem, dog med aftagende hyppighed.

Børn og forkølelse

Børn er mest modtagelige overfor forkølelser, da de ikke har udviklet immunitet og færdes i et miljø med større risiko for smitte. Ved skift af institution opleves det tit, at barnet i starten rammes hyppigt af forkølelse, da det udsættes for nye vira.

Børn har typisk 5-8 forkølelser årligt, men voksne har ca. 2 forkølelser per år. Smitte ses hyppigere om vinteren. Muligvis fordi vi lever tættere sammen indenfor og derved har større risiko for smitte.
Der findes også en allergisk snue, se mere under høfeber .

Læs også: Tilbagevendene hoste og forkølelse hos børn


 

Virus udskilles ved sekret fra næse og mund ved nys og hoste og kan derefter overføres til andre. Enten direkte eller ved kontakt med hænder efter næsepudsning, f.eks. et håndtryk.
virus udskilles ved sekret fra næse og
mund ved nys og hoste og kan derefter
overføres til andre. Enten direkte eller
ved kontakt med hænder efter
næsepudsning, f.eks. et håndtryk.


Symptomer på forkølelse

En til tre dage efter smitte vil man begynde at opleve symptomer. Det kan vise sig ved:

  • Tæthed i næsen.

  • Tab af lugtesans.

  • Nysen.

  • Let hovedpine.

  • Klar rindende næse.

  • Rindende øjne.

Der kan opleves hoste og ondt i halsen. Efter et par dage kan væsken fra næsen blive tykkere, da slimhinden dør og bliver afstødt. Det antager samtidig en grøn eller gullig farve.

Symptomerne varer op til en uge, og sygdommen giver sjældent feber. De fleste kan sagtens udføre deres arbejde samtidigt, og forkølelsen opleves ofte mere som et irritationsmoment end som en sygdom.
Udvikler man muskel og ledsmerter kombineret med høj feber, er det tit et tegn på influenza .

Forebyggelse og diagnose af forkølelse

Forkølelse er meget svær at forebygge, da man kan smitte andre med virus fra ca. 24 timer, før man selv får symptomer på sygdommen. Det har været forsøgt at udvikle en vaccine mod forkølelse, men i øjeblikket findes der ikke en effektiv vaccine.

Ved grundig håndvask kan de fleste vira dræbes, og når man er sammen med en person med forkølelse, bør man være ekstra opmærksom på at overholde god hygiejne.

Diagnosen stilles af lægen på de klassiske symptomer. Det kan til tider være nødvendigt at pode i svælget for at skelne mellem infektion med virus og bakterier.


Behandling af forkølelse

Det er ikke muligt at udrydde virus ved en behandling. Antibiotika virker ikke mod virus. Da infektion giver svage symptomer og går over af sig selv inden for en uge, er det sjældent nødvendigt at give medicinsk behandling.

Man kan lindre visse af symptomerne med forskellig medicin:

  • Til tilstoppet næse kan man bruge en næsespray med stofferne oxymetaxolin eller zylometazolin (f.eks. Otrivin eller Zymelin), der løsner op.

  • En løbende næse kan lindres med antihistaminer, enten på pilleform eller som næsespray.

  • Smerter og feber kan dæmpes med paracetamolpræparater (eks. Panodil, Pinex eller Pamol).

  • Hoste kan lindres med hostesaft.

Forløb og komplikationer ved forkølelse

Langt de fleste forkølelser forløber ukompliceret og er kortvarige. I nogle tilfælde kan virus dog sprede sig til mellemøret eller bihuler, og give serøs mellemørebetændelse henholdsvis bihulebetændelse . Det ses oftest hos børn.

virus kan lette vejen for infektion med bakterier, og der kan tilstøde bakteriel halsbetændelse  eller betændelse i nedre luftveje (se Akut luftrørskatar  og lungebetændelse .

Patienter med Kronisk bronkitis  får ofte opblusen af sygdom i forbindelse med en forkølelse.