Smerter ved samleje

Dato: 14. oktober 2003

Smerter ved samleje forekommer på et eller andet tidspunkt i de fleste kvinders liv. Hos mænd er smerter ved samlejet usædvanlige. Årsagen er som regel af fysisk natur hos mænd, mens den hos kvinder ofte er psykisk. Samlejesmerter berører begge parter uanset hvem af dem, der oplever smerterne.

Smerter ved samleje forekommer på et eller andet tidspunkt i de fleste kvinders liv. Hos mænd er smerter ved samlejet usædvanlige. Årsagen er som regel af fysisk natur hos mænd, mens den hos kvinder ofte er psykisk. Samlejesmerter berører begge parter uanset hvem af dem, der oplever smerterne.
 

Samlejesmerter hos kvinder

Samlejesmerter hos kvinder kan være af to typer, overfladiske eller dybe.

Ovefladiske smerter

De overfladiske smerter opleves som en irritation elle svien i skeden eller skamlæberne. Årsagen er oftest manglende seksuel stimulering, så skeden er for tør, så det gør ondt når penis føres ind .

Læs også: Den svingende lyst

En anden, usædvanlig årsag til samlejesmerter hos kvinden er såkaldt vaginisme . Tilstanden medfører smertefuld krampe i skedens muskulatur og udløses ved berøring af dens slimhinde. Skedekrampen besværliggør eller umuliggør samleje og også gynækologiske undersøgelser samt brugen af tamponer.

Læs også: Vaginisme

Organiske smerter

Af organiske årsager til den overfladiske type af samlejesmerter kan nævnes herpes på kønsorganerne , candidainfektion i skeden eller allergi over for et kemisk produkt inden for intimhygiejne eller et sæddræbende middel.

Den dybe type af samlejesmerter er mere ualmindelig end de overfladiske og opleves som om penis berører et ømt punkt inde i maven. Sygdomme som kan føre til denne type samlejesmerter er betændelse i æggelederne , graviditet uden for livmoderen , endometriose , cyster i æggestokkene og tumorer.

Sygdomme som påvirker urinvejene såsom blærebetændelse , klamydia og cystocele (som medfører at urinblæren har løsnet sig fra sin plads og faldet ned over urinrøret) kan forårsage ubehag ved såvel forspillet som under samlejet.

Ledbetændelse eller langvarige smerter i ryggens nederste del kan også give smerter under samlejet. Dette kan lindres ved at tage smertestillende piller en time før samlejet og ved ændring af samlejestilling.
 

Samlejesmerter hos mænd

Smerter ved samleje er ualmindelige hos mænd og er almindeligvis lokaliseret i penis. De kan forårsages af en infektion eller irritation i kønsorganerne som ved herpes på kønsorganerne eller af allergiske reaktioner.

Visse sæddræbende midler kan medføre en brændende smerte på huden af penis.

Infektioner i prostata, urinrøret eller testiklerne kan give smerter ved samlejet. Cancer på penis eller i testiklerne kan give smerter ligesom ledbetændelse i den nederste del af ryggen. Samlejesmerter hos mænd kan også skyldes forhudsforsnævring .

Hvis det gør ondt at gennemføre et samleje, skal man opsøge en læge.

AKTUELT

Hovedlus

Forældrene synes sjældent, det er så sjovt, at deres barn har fået lus,...

Hovedlus - Kæmning som...

Kæmning med en tættekam kræver tålmodighed, tid og grundighed. Det er kun...

Forkølelse

Hvad er Forkølelse, symptomer på forkølelse, diagnosen forekølelse,...

Karsprængninger

Oplever du røde mønstre på kvinder og næse? Eller har du pludseligt fået...

Influenza kan stoppes - hvis...

Vi nærmer os influenzasæsonen, og Vitalrådet skal derfor ikke holde sig...