Nedsunken livmoder (Livmoderprolaps)

Dato: 19. oktober 2006

Læs om nedsunken livmoder. Hvad er livmoderprolaps. Læs om slaphed i livmoderen og overgangsalderen. Hvordan behandles slap livmoder. Få gode råd til at undgår nedsynkning af livmoderen. Sådan laver du bækkenbundsøvelser.

 

Definition og årsager


Nedsunket livmoder (livmoder prolaps) er en tilstand, hvor det støttevæv (sener og bækkenbundsmuskulatur), der holder livmoderen fæstnet over skeden, ikke formår at holde den på plads. Herved sker der en nedsynkning, hvor livmoderen synker ned i skeden, og evt. helt udenfor.

 

Den vigtigste årsag hertil er slapt støtteapparat efter fødsler, og hvis kvinden er gået over tid, eller barnet er forløst med tang, øger det risikoen for nedsunket livmoder. Hos kvinder efter Overgangsalderen , hvor østrogenpåvirkningen bortfalder, bliver muskulaturen svagere, og herved kan bækkenmuskulaturen give efter, hvilket kan føre til prolaps.

Tilstanden er hyppig, og varierende grader af prolaps ses hos de fleste kvinder.

 


Symptomer på nedsunken livmoder


Generelt har kvinder med nedsunket livmoder en tyngdefornemmelse i skeden. Derudover er der nogle, der har en fornemmelse af at have et fremmedlegeme eller en åbentstående skede. Utiltstrækkeligt støttevæv i bækkenet og slap bækkenmuskulatur kan give Inkontinens gener . Nogle kvinder oplever ligefrem, at livmoderen falder ud mellem benene.

 

 

Forholdsregler og diagnose


Føler man nogle af ovenstående symptomer, og er nervøs for at det kunne være nedsunket livmoder, bør man gå til lægen. Diagnosen stilles som regel udelukkende ved en Gynækologisk undersøgelse .

 

 


Behandling af nedsunken livmoder


Kun hos kvinder efter Overgangsalderen er medicinsk behandling en mulighed, og består her af en hormonbehandling med blandt andet kønshormonet østrogen.

Alle kvinder instrueres i optræning af bækkenbundsmuskulaturen, og de letteste tilfælde kan kureres herved. Sværere tilfælde kræver kirurgisk behandling, hvor livmoderen syes fast i det lille bækken (nederste del af bughulen). Mildere grader kan i nogle tilfælde behandles med en ring eller en plade, der placeres i skeden.

 

 

Forebyggelse af nedsunken livmoder


Den vigtigste forebyggelse er at holde sin bækkenbundsmuskulatur ved lige. Dette gøres ved at lave bækkenbundsøvelser regelmæssigt.

Se artiklen "Bækkenbunden - bundproppen i kropsstammen" .

 

 


 


AKTUELT

Hovedlus

Forældrene synes sjældent, det er så sjovt, at deres barn har fået lus,...

Hovedlus - Kæmning som...

Kæmning med en tættekam kræver tålmodighed, tid og grundighed. Det er kun...

Forkølelse

Hvad er Forkølelse, symptomer på forkølelse, diagnosen forekølelse,...

Karsprængninger

Oplever du røde mønstre på kvinder og næse? Eller har du pludseligt fået...

Influenza kan stoppes - hvis...

Vi nærmer os influenzasæsonen, og Vitalrådet skal derfor ikke holde sig...