JS er her:
 
Annoncering
Kontakt
Om Sundhedsguiden
Temaer
Symptomguiden
Test dig selv
Alle Nyheder
Find Behandler

Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk)

Forfatter:Læge, Anders Kehlet Nørskov
Dato:04. september 2009

   
 Sundhedsguiden.dk - Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk) | højt, hypertoni, arterialis, systolisk, tryk, diastoliskHøjt blodtryk, også kaldet hypertoni eller hypertensio arterialis, er defineret ved et systolisk tryk over 140 mmHg, og/eller diastolisk tryk over 90 mmHg.
  Mest læste artikel
 
  
Sundhedsguiden.dk - Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk) | højt, hypertoni, arterialis, systolisk, tryk, diastolisk

Defination og årsager til forhøjet blodtryk

Højt blodtryk, også kaldet hypertoni eller hypertensio arterialis, er defineret ved et systolisk tryk over 140 mmHg, og/eller diastolisk tryk over 90 mmHg.
 
Der findes mange årsager, der er forbundet med udvikling af for højt blodtryk:
 • Tobaksrygning.
 • Fedme.
 • Alkoholforbrug på over 2 genstande dagligt.
 • Højt saltindtag.
 • Forhøjet blodtryk i familien eller øget familiær tendens til hjerneblødning , blodprop i hjertet  eller hjertesvigt.
 • Stress.
 • Manglende motion .
 • Mandligt køn. Mænd rammes tidligere end kvinder.
 • Medikamenter, som f.eks. binyrebarkhormon eller p-piller.
Åreforkalkning  giver forhøjet blodtryk, og de fleste af de ovenstående faktorer virker samtidigt åreforkalkende. Se også Forebyggelse af åreforkalkning .
 

Man inddeler forhøjet blodtryk i 2 overordnede grupper:

 1. Essentiel hypertension. Man kender ikke den præcise årsag, men ovenstående faktorer spiller ind i større eller mindre grad. 95% med forhøjet blodtryk har denne type.
 2. Sekundær hypertension. Det høje blodtryk skyldes sygdom i et andet organ i kroppen, ofte i nyrer eller binyrer. Tilstanden kan også vise sig ved graviditet.
Hvis tilstanden er langsomt fremskridende, og kan holdes i ave med blodtrykssænkende medicin, taler man om benign (godartet) hypertension. Hvis sygdommen udvikler sig hurtigt, kaldes det malign (ondartet) hypertension, og det er en meget alvorlig tilstand, der ubehandlet kan føre til nyresvigt , hjertesvigt  og/eller slagtilfælde .
 
Højt blodtryk er i Vesten en folkesygdom, og man regner med, at ca. 200.000 danskere lider af det. De fleste dog i mild eller moderat grad.
 

Symptomer på højt blodtryk

Forhøjet blodtryk giver sjældent nogen symptomer, og de fleste får konstateret hypertoni ved et rutine-blodtrykstjek hos lægen.
 
Meget højt blodtryk (diastolisk tryk over 120) kan vise sig ved:<
 • Hovedpine,
 • Næseblod,
 • Åndenød,
 • Hjertebanken,
Uopdaget kan første symptom på hypertension vise sig ved slagtilfælde, hjertesygdom eller nyresvigt.
 

Forholdsregler og diagnose

Blodtryksapparat. Et blodtryksapparat består af en manchet, der sættes om patientens overarm, en lille ballon, der kan blæse luft i manchetten, og en trykmåler, der måler det tryk, der dannes ved luftindblæsning i manchetten. Dette måles i millimeter kviksølv (mmHg)
Blodtryksapparat.
Et blodtryksapparat består af en manchet, der
sættes om patientens overarm, en lille ballon, der
kan blæse luft i manchetten, og en trykmåler, der
måler det tryk, der dannes ved luftindblæsning i
manchetten. Dette måles i millimeter kviksølv (mmHg)

Den vigtigste forholdsregel er at undgå så mange af de ovenstående udløsende faktorer som muligt. En livsstilsændring med rygestop, sund, saltfattig kost, rigelig motion og vægttab, og moderate alkoholvaner vil i de fleste tilfælde sænke ens blodtryk.
 
Det anbefales jævnligt at få kontrolleret sit blodtryk hos lægen. Især hvis man er i risikogruppen (usund livsstil, har sygdommen i familien, har sukkersyge eller tager p-piller). Det er ikke for tidligt at få tjekket sit blodtryk i 30-40 års alderen, og jo hurtigere problemet opdages, jo bedre er udsigterne.
 
Diagnosen stilles som ovenfor beskrevet med en måling af blodtrykket.
 

Måling af blodtryk. Lægen blæser manchetten om patientens overarm op ved hjælp af en lille ballon. Dette afklemmer blodets strøm gennem armens blodåre. Langsomt lukker lægen luften ud af manchetten igen, og når blodet igen kan strømme, høres en dunken i stetoskopet (det systoliske tryk), og der aflæses på trykmåleren. Når denne lyd igen forsvinder, efter mere luft er lukket ud, aflæses det diastoliske tryk.
Måling af blodtryk. Lægen blæser manchetten om patientens
overarm op ved hjælp af en lille ballon. Dette afklemmer
blodets strøm gennem armens blodåre. Langsomt lukker
lægen luften ud af manchetten igen, og når blodet igen kan
strømme, høres en dunken i stetoskopet (det systoliske tryk),
og der aflæses på trykmåleren. Når denne lyd igen forsvinder,
efter mere luft er lukket ud, aflæses det diastoliske tryk.

Findes et forhøjet tryk, kan lægen udføre en såkaldt oftalmoskopi. Lægen kigger ind i øjet, og kan se på de små blodkar på nethinden. Dette er det eneste sted, hvor lægen kan kigge direkte på blodårerne, og hvis der er skadeligt forhøjet blodtryk, kan man se forandringer af disse i øjet.
 
På et elektrokardiogram (EKG)  eller ved ekkokardiografi kan lægen se, om hjertet lider overlast og bliver belastet af det høje blodtryk
 

Der findes mange forskellige blodtrykssænkende præparat-grupper på markedet. De "angriber" det forhøjede blodtryk på forskellige steder i kroppen.
 
Det er derfor muligt at kombinere flere forskellige slags medicin, og få en endnu mere effektiv blodtrykssænkende virkning.
 
 • Beta-blokkere: Virker ved at hæmme adrenalins virkning på hjertet. Hjertet slår mindre kraftigt og knap så hurtigt. Det aflaster hjertet, og blodtrykket sænkes.
 • Vanddrivende midler (diuretika): Ved at fjerne salt og væske fra kroppen kan man til en vis grad nedsætte blodtrykket.
 • Calcium-antagonister: Gør, at hjertet slår mere effektivt og belastes mindre. Kan samtidigt have udvidende effekt på karrene, så trykket falder.
 • ACE-hæmmere: Blokerer effekten af et hormon der gør at blodkarrene trækker sig samme. Resultatet er udvidede blodkar og faldende blodtryk.
 • Angiotensin II receptor antagonister: Hæmmer effekten af et andet hormon, der får karrene til at trække sig sammen.
 • Alfa-blokkere: Blokerer adrenalins virkning i de små pulsårer. Disse udvider sig og trykket falder.
Nogle af midlerne findes som kombinations præparater (flere stoffer i den samme tablet).
 
Normalt vil man starte behandling op med ét eller to af ovenstående midler, og lægge et ekstra til ad gangen, hvis effekten udebliver.
 
Hypertension hos gravide bør altid behandles, da barnet kan tage skade af det høje blodtryk.
 

Forløb og komplikationer

Tidligere var man noget mere afventende med behandling, da man ikke kendte til farerne ved forhøjet blodtryk i samme grad.
 
I dag er man dog blevet klar over den øgede risiko for alvorlig sygdom, der er forbundet med selv moderat forhøjet blodtryk.
 
Behandling sættes derfor i dag ind meget tidligere, og det er i langt de fleste tilfælde muligt ved hjælp af medicin at holde blodtrykket på et acceptabelt niveau. Ved velbehandlet hypertension er den gennemsnitlige levealder næsten på højde med resten af befolkningen. En vigtig forudsætning er dog stadig livsstilændring på visse punkter.
 
Ubehandlet er risikoen for udvikling af slagtilfældehjertesvigt , blodprop i hjertet , nyresvigt  og blindhed stor.

 

 
 
 
Mest læste artikler:Test dig selv:

Læs også

Forhøjet blodtryk (Hypertoni, Hypertension, Højt blodtryk)
Højt blodtryk i lungerne (Pulmonal hypertension)
Lavt blodtryk (Hypotoni, Hypotension)
Normalt blodtryk
Højt blodtryk i graviditeten

Dagens nyhed

Gennembrud i diabetesforskning – kur lige på trapperne

 

 

Læs her 


Symptom tjekker
Prøv vores symptomguide og få et forslag til en diagnose.

Læs her 

Temaer


Astma
 
Oplysninger på Sundhedsguiden må ikke erstatte kompetent og professionel rådgivning af egen læge eller behandler.
Diagnostisering og fastlæggelse af behandling må ikke foretages udelukkende udfra oplysninger på dette site. 
Læs Sundhedsguidens Mission og Forbehold -  Hjem -  Kontakt   

 
© Copyright 1999 - 2014 - www.sundhedsguiden.dk

SignUp PopUp