Rygere har en tyndere hjernebark end det normale og kan være belastet af reduceret tankekraft. 12-02-2015

Dato: 12. februar 2015
Kilde: http://www.independent.co.uk/news/science/smokers-have-thinner-brain-cortex-and-could-have-impaired-thinking-10039128.html

Den ydre hjernebark kan muligvis regenerer noget af den forsvundne tykkelse hvis personen stopper med at ryge.

Den ydre hjernebark kan muligvis regenerer noget af den forsvundne tykkelse hvis personen stopper med at ryge.

Rygere har en tyndere hjernebark end det normale og kan være belastet af reduceret tankekraft.

Ny forskning har fundet at en del af hjernen som er nødvendig for tankekraft er formindsket hos rygere og at rygning, foruden skade på hjerte og lunger, også reducerer hjernefunktionen.   

Den ydre hjernebark er tyndere hos rygere end hos ikke rygere og selvom en del af tykkelsen måske kan gendannes efter rygestop er det ikke givet at dette vil finde sted. 

Ny forskning på foretaget på University of Edinburgh har undersøgt MR skanninger af rygere med en gennemsnitsalder på 73 år. Skanningerne koblet med grunding analyse og statistiske modeller fandt af rygere har reduceret tykkelse af hjernebarken. 

De personer som var holdt op med at ryge for lang tid siden viste sig at have en tykkere hjernebark end personer som var stoppet for nyligt som giver forskerne håb om at hjernebarken kan regenerer sig ved rygestop, men forskerne anfører at yderligere undersøgelser er nødvendige for en dybere forståelse af hvordan hjernen regenererer sig. 

Samtlige af de undersøgte er en del af gruppen ”Lothian Brain Cohort” som er en gruppe personer født i 1936 og som har deltaget undersøgelsen ” Scottish Mental Survey in 1947”. De har været nøglepersoner i ny forskning om aldring ved University of Edinburgh som også omfatter betydningen af stimulerende arbejde til at holde hjerne aktiv og i form som blev behandlet af Sundhedsguiden.dk den 10/12 – 2014

Forskningen er ledet af Ian Deary som er chef for center for kognitiv aldring og kognitiv epidemiolgi ved University of Edinburgh.  


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...