Ekspert: Mænd bør nedfryse deres sæd ved 18 års alderen 06-07-2015

Dato: 6. juli 2015

Nedfrysning af sæd i en ung alder kan være hensigtsmæssig, hvis man har planer om at få børn i en sen alder, mener forsker fra Skotland.

  

sæd, nedfrysningNedfrysning af sæd i en ung alder kan være hensigtsmæssig, hvis man har planer om at få børn i en sen alder, mener forsker fra Skotland.

Ekspert: Mænd bør nedfryse deres sæd ved 18 års alderen

Flere forskellige undersøgelser har antydet, at sæd bliver mere udsat for genetiske fejl med alderen, hvilket øger risikoen for autisme, skizofreni og andre lidelser.

Dr. Kevin Smith fra School of Science, Engineering and Technology på Abertay Universitet i Dundee, mener at hvis man tilbød nedfrysning af sæd i den offentlige sundhedssektor, så ville man undgå risikoen for ”gradvist at reducere den menneskelig helbredstilstand på længere sigt.”

Den noget kontroversielle udmelding blev publiceret i Journal of Medical Ethics. Dr. Smith argumenterer for sit forslag ved at henvise til genetiske undersøgelser der viser, at ældre mænds sæd indeholder et større antal mutationer, og at visse af disse mutationer kan udgøre en potentiel helbredsrisiko for fremtidige børn. 

Han fortæller ”Hvis den demografiske udvikling i retning af senere faderskab fortsætter, vil det sandsynligvis føre til flere børn som lider af genetiske sygdomme.

Ifølge Dr. Smith kan man imødekomme problematikken ved enten at fremme tidligere faderskab eller skabe incitamenter for unge sæddonorer og statsstøttede sædbanker. Dr. Smith mener, at statsstøttede sædbanker for unge sæddonorer er den mest effektive løsning, og at det i princippet kunne implementeres med det samme.

”Det er på tide at vi forholder os til spørgsmålet om faderlig aldring og dens effekt på de næste generationer af børn.” mener Dr. Smith

Dr. Smith mener, at mænd i 40-års alderen bør overveje at anvende nedfrosset sæd, og at man ideelt set bør nedfryse sæden når manden er omkring 18 år. Hvis sædbankerne blev statsstøttet ville det, ifølge Dr. Smith, være muligt at skabe relativt billige løsninger for borgerne.

 

 


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....