Vinteren tager livet af folk

Dato: 24. januar 2014
Kilde: Tidskriftet for den Norste legeforening

Der er flere, der dør om vinteren end om sommeren. Dødsfaldsstatistikker fra Norge viser, at der dør flere mennesker i vinterhalvåret end i sommerhalvåret, og at det er de ældre mennesker, som tegner sig for de ekstra dødsfald. Det er først og fremmest hjerte-karsygdomme og sygdomme i åndedrætsorganerne, som bliver forværret om vinteren.

flere dør om vinteren, måske fordi de ikke kommer sig over en influenzaDer er flere, der dør om vinteren end om sommeren. Dødsfaldsstatistikker fra Norge viser, at der  dør flere mennesker i vinterhalvåret end i sommerhalvåret, og at det er de ældre mennekser, som tegner sig for de ekstra dødsfald. Det er først og fremmest hjerte-karsygdomme og sygdomme i åndedrætsorganerne, som bliver forværret om vinteren.
 

Influenza en del af problemet

Overdødligheden om vinteren ligger på ca.12 procent. Det er den norske lægeforenings tidsskrift, som har analyseret statistikkerne, men den præcise årsag til overdødeligheden er ikke kortlagt. Den sæsonbetonede influenza, som især huserer i december og januar måned, kan skyldes en del af forklaringen

-Influenza kan føre til forværring af en del kroniske sygdomme, som f.eks. KOL og hjerte-karsygdomme. Dermed bliver influenza ikke registreret som dødsårsag, selvom det er den, som udløser dødsfaldet, siger Siri Helene Hauge, specialist i samfundsmedicin ved Folkehelseinstituttet i Norge til forskning.no

Læs også: Hvad er influenza
 

Vaccination kan redde liv

I Danmark anbefaler sundhedsstyrelsen at alle, som tilhører risikogruppen for at blive hårdt ramt af influenza, bliver vaccineret. Det er blandt andre kronisk lungesyge, diabetes 1 og 2 patienter og ældre over 65. Vaccinen er gratis, hvis du er i risikogruppen, og kan fås hos den praktiserende læge.

Læs mere om influenzavaccinen  
 
Læs original artiklen fra den Norske lægeforenings tidskrift her

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....