Derfor er løg sunde

Dato: 14. maj 2014
Kilde: medicalnewstoday.com

Løg er, gennem tiden, ikke blot blevet dyrket for deres karakteristiske skarpe smag, men også for deres medicinske egenskaber. De mulige sundhedsmæssige fordele der er ved indtagelse af løg, omfatter bl.a. mindre risiko for flere kræftformer, forbedret humør, samt sundere hud og hår.

Løg er, gennem tiden, ikke blot blevet dyrket for deres karakteristiske skarpe smag, men også for deres medicinske egenskaber. De mulige sundhedsmæssige fordele der er ved indtagelse af løg, omfatter bl.a. mindre risiko for flere kræftformer, forbedret humør, samt sundere hud og hår.

Derfor er løg sunde 

Medical News Today’s videns center, har samlet en række artikler som nærstudere de mange næringsstoffer der findes i løg, og undersøgt de sundhedsmæssige fordele det har, at spise løg, om end det er alm. løg, purløg, hvidløg eller porre.

Ernæringsmæssig opdeling af løg

Løg er en næringstæt fødevarer, hvilket betyder, at mens de har et lavt kalorieindhold, har de et højt indhold af gavnlige nærrigsstoffer som vitaminer, mineraler og antioxidanter. En kop hakkede løg indeholder ca. 64 kalorier og ca. 10% af det daglige indtag af vitamin C, vitamin B-6 og mangan. Desuden indeholder løg også calcium, jern, folat, magnesium, fosfor, kalium, antioxidanter og svovl.

Sundhedsmæssige fordele ved indtagelse af løg

Indtagelse af frugt og grøntsager af alle slags, er længe blevet forbundet med en reduceret risiko for mange livsstilsrelaterede sygdomme.

Kræft: Løgplanten er blevet undersøgt grundigt i relation til kræft, især mave og tyktarms- og endetarmskræft. Deres gavnlige og forebyggende virkninger skyldes delvis, at de er rige på svovlforbindelser. Selvom de nøjagtige bagvedliggende mekanismer endnu er ukendt, mener forskere, at disse forbindelser hæmmer tumorvækst og mutagenese, samt forebygger frie radikaler. Løg er også en kilde til C-vitamin, som er et antioxidant, der bekæmper frie radikaler kendt for at forårsage kræft.

Tyktarmskræft: Løg er yderst fiberrige, og et højt fiberindtag er forbundet med en lavere risiko for tyktarmskræft.

Prostatakræft: I en befolkningsbaseret case-kontrolundersøgelse offentliggjort af Journal of National Cancer Institute, undersøgte forskere forholdet mellem løgindtag og prostatakræft. De fandt, at mænd med det højeste indtag af løg havde den laveste risiko for prostatakræft.

Søvn og humør: Folat, der findes i løg, kan hjælpe mod depression ved at hindre, at et overskud af homocyctein ophober sig i kroppen. Overskydende Homocytein forhindre blod og andre næringsstoffer i at nå hjernen, og forstyrrer produktionen af lykkehormoner som serotonin, dopamin og noradrenalin, der både regulere humør, søvn og appetit.

Hud og hår: Tilstrækkelig indtagelse af C-vitamin er nødvendig for opbygning og vedligeholdelse af kollagen, som giver struktur til hud og hår.

 


AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...