Light sodavand linket til depression

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 9. januar 2013
Kilde: American Academy of Neurology

Ny forskning tyder på, at sødede drikkevarer, som sodavand, saft og lign, og specielt ”light” drikke er forbundet med en øget risiko for depression hos voksne. Kaffe ser dog ud til at at sænke risikoen for depression. Det viser en undersøgelse som er blevet offentliggjort i dag, og som vil blive præsenteret på American Academy of Neurology konference i marts.

Ny forskning tyder på, at sødede drikkevarer, som sodavand, saft og lign, og specielt ”light” drikke  er forbundet med en øget risiko for depression hos voksne. Kaffe ser dog ud til at at sænke risikoen for depression. Det viser en undersøgelse som er blevet offentliggjort i dag, og som vil blive præsenteret  på American Academy of Neurology konference i marts. 
- Sødet drikkevarer, kaffe og te er helt normale drikkevarer,  på verdensplan. Vi ved at det påvirker kroppen fysisk , men nu tyder denne undersøgelse på, at det også kan have psykiske konsekvenser, siger  undersøgelsens forfatter Honglei Chen, MD, ph.d., ved National Institutes of Health in Research Triangle Park i North Carolina, som også er medlem af American Academy of Neurology.

Læs også: Sodavand kan være årsag til for tidlig fødsel

Undersøgelsen omfattede 263.925 personer som var mellem 50 og 71 åt gamle, da undersøgelsen startede. Fra 1995 til 1996 blev forbruget af drikkevarer, såsom sodavand, frugtsaft, te og kaffe undersøgt. Omkring 10 år senere, spurgte forskerne deltagerne, om de var blevet diagnosticeret med depression siden 2000. I alt 11.311 havde fået en depressions diagnose.

Læs også: Forebyg depression - kender du symptomerne?
 

Sødemidler øger- kaffe mindsker risiko for depresion

De personer i undersøgelsen, som  drak mere end fire dåser eller glas sodavand om dagen var 30 procent mere tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak sodavand. De, der drak fire dåser frugtsaft om dagen var omkring 38 procent mere tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak sødede drikkevarer. De personer, der drak fire kopper kaffe om dagen, var omkring 10 procent mindre tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak kaffe. Risikoen syntes at være større for folk, der drak Light produkter fremfor almindelig  sodavand, frugtsaft og iste. 

Læs også: Lightprodukter - et sundere valg?

- Vores forskning tyder på, at ved at stoppe med at drikke light sodavand  eller skære ned på forbruget eller evt. erstatte sodavand med usødet kaffe, kan helt naturligt nedsætte risikoen for at udvikle en depression, siger Chen, og fortsætter,
- det er nødvendigt med mere forskning for at bekræfte disse resultater og lider man af depression, skal man naturligvis fortsætte med den behndling man har fået ordineret af sin læge.  

Undersøgelsen blev støttet af National Institutes of Health, National Institute of Environmental Health Sciences og National Cancer Institute.

Læs pressemeddelsen fra AAN her

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...