Halsbrand kan øge risikoen for kræft

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 27. maj 2013
Kilde: Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

Det er ubehageligt at have halsbrand eller sure opstød, men som regel ganske ufarligt, hvis du blot oplever den brændende fornemmelse i halsen en gang imellem. Men lider du ofte eller har du dagligt problemer med halsbrand og sure opstød, bør du gå til lægen. Ny forskning har vist, at jævnlig halsbrand øger riskikoen for kræft i strubehovedet med 78 procent.

Det er ubehageligt at have halsbrand eller sure opstød, men som regel ganske ufarligt, hvis du blot oplever den brændende fornemmelse i halsen en gang imellem. Men lider du ofte eller har du dagligt problemer med halsbrand og sure opstød, bør du gå til lægen. Ny  forskning har vist at jævnlig halsbrand øger riskikoen for kræft i strubehovedet med 78 procent.
 

Syreneutraliserende medicin kan gøre en forskel

Amerikanske forskere fra Brown University har påvist, at mennesker som ofte lider af sureopstød og halsbrand (mavesyrerefluks) har en øget risiko for at udvikle kræft i strubehovedet.

Læs også: Hvad er kræft i strubehovedet - symptomer og behandling

Den gode nyhed er dog, at det ser ud til at de patienter, som tog antacider, som er syreneutraliserende medicin, som man kan få i håndkøb, reduceredr risikoen med 41 procent i forhold til dem, som ikke tog medicin får de sure opstød.

Læs også: Halsbrand, sureopstød, mavesyrerefluks - Hvad er symptomer og årsag
 

Tidligere usikkert om sammenhæng mellem sure opstød og kræft

Når vi har halsbrand eller syreopstød ( mavesyre refluks), løber de sure mavesyrer op i svælget, og nogle gange helt op i munden. Det kan være ubehageligt og hvis det sker jævnligt, kan mavesyren skade spiserøret.  Man har længe diskuteret om sure opstød kunne skade cellerne  så meget, at det gav en øget risiko for at udvikle kræft og tidligere forskning har været modstridende.

Læs også: Kom selv din halsbrand til livs

Forskerne undersøgte 631 patienter hvor 468 havde strubekræft og 163 havde kræft på stemmebåndende. De har i deres resultat taget forbehold for ryge og alkoholvaner,  patienter med hpv16 og om der tidligere har været tilfælde af kræft.. Og ifølge dem er der ingen tvivl om at der er en sammenhæng mellem sureopstød og kræft i strubehovedet

Læs også: Sådan behandler du halsbrand

Forskerne anbefaler at der bliver lavet flere forsøg, for at vise om antacider kan forebygge strubekræft hvis man lider af sure opstød.
 
Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention
Læs abstrakt af Gastric Reflux Is an Independent Risk Factor for Laryngopharyngeal Carcinoma her

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...