Ekstra søvn hjælper mod diabetes 2

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 19. juni 2013
Kilde: The American Association for the Advancement of Science

Når vi sover for lidt bliver vi ikke kun trætte og irritable vi øger også risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Men nu viser ny forskning, at man kan reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes, hvis man får indhentet den manglende søvn i weekenden.

Når vi sover for lidt bliver vi ikke kun trætte og irritable vi øger også risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Men nu viser ny forskning, at man kan reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes, hvis man får indhentet den manglende søvn i weekenden.
 

Sov 10 timer i weekenden

Ti timers ubrudt søvn i weekenden kan forbedre din insulin følsomhed med 31 procent, det viser ny forskning fra Los Angeles Biomedical Research Institute ved the Harbor-University of California, Los Angeles, Medical Center.

En forsker gruppe ledet af endokrinolog Peter Liu har undersøgt en gruppe unge mænd, som over de sidste 5 år ikke har sovet mere end 6 timer om natten, og resultaterne som bliver præsenteret på det årlige møde for The Endocrine Society, som bliver afholdt i Californien.

Læs også: Type 2 diabetes - årsager, symptomer, behandling
 

Raske mænd testet på insulinfølsomhed

I forsøget har forskerne testet 19 raske mænd, som over de sidste 5 år ikke får sovet mere end 6 timer om natten i hverdagene. Mændene fik dog typisk sovet et par timer mere i weekenden. Forskerne sikrede sig at forsøgspersonerne rent faktisk fik for lidt søvn i hverdagene, ved at overvåge deres søvnmængde op til forsøget.

De unge mænd blev installeret i et laboratorium i 3 dage og blev inddelt i 3 grupper. En gruppe fik lov til at sove i 10 timer i træk, en anden fik 10 timers søvn, men hvor de fik afbrudt søvnen regelmæssig og en tredje gruppe fik 6 timers uafbrudt søvn. Samtidig fik alle tre grupper det samme at spise, så forskerne var sikre på at de havde ens blodsukker undervejs.

På fjerde dagen tog forskerne blodprøver og målte bl.a. på forsøgspersonernes insulinfølsomhed – altså hvor godt de kan regulere deres blodsukker. Lav insulinfølsomhed er en indikation på type 2 diabetes.

Læs også: Støj øger risikoen for type 2 diabetes
 

Indhentet søvnunderskud sænker insulinfølsomheden hos raske

Resultatet viste, at de forsøgspersoner, som havde fået indhentet deres søvnunderskud med 10 timers uafbrudt søvn hver nat i forsøgsperioden, havde en forbedret deres insulinfølsomhed med 31 procent i forhold til de testpersoner, som kun havde fået 6 timer søvn.

-  Den gode nyhed er, at ved øge antallet af sovetimer, så kan voksne mænd , som i lange perioder ikke får sovet nok på hverdage, forbedre deres insulinfølsomhed siger Læge Peter Liu til AAAS.org.
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...