Alkohol øger risikoen for tidlig demens

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 23. august 2013
Kilde: forskning.no

Demens, som rammer personer under 65 år , bliver ofte koblet sammen med genetiske årsager, men svenske forskere har fundet 9 andre risikofaktorer, som også spiller ind og her er alkohol den største.

Demens, som rammer personer under 65 år , bliver ofte koblet sammen med genetiske årsager, men svenske forskere har fundet 9 andre risikofaktorer, som også spiller ind og her er alkohol den største.
 

9 risikofaktorer til at udvikle tidlig demens

Forskere fra Umeå universitet har identificeret 9 risikofaktorer, som har indflydelse på 68 procent af de patienter, som udvikler demens før de fylder 65 år, også kaldet Young-onset dementia (YOD), det skriver forskning.no

Forskerne har fulgt svenske mænd, som var indkaldt til værnepligt i perioden 1969 til 1980, næsten en halv million mænd er blevet fulgt. Af disse udviklede 487 personer demens i en ung alder, med en gennemsnitsalder på 54 år.

Læs også: Demens - symptomer og årsager
 

Alkohol øger risiko for tidlig  demens 5 gange

Af de 9 risikofaktorer forskerne fandt, var  alkohol den største risikofaktor for at udvikle tidlig demens. Alkoholforgiftning ( mild til kraftig beruselse) øgede risikoen næsten fem gange

Læs også: Fedme hos midaldrende øger risikoen for demens

At blive ramt af et slagtilfælde eller at tage antipsykotiske lægemidler øgede risikoen næsten 3 gange, mens depression eller at have en far med demens næsten fordoblede risikoen.

- Undersøgelsen viser, at disse indbyrdes uafhængige risikofaktorer er meget centrale for udviklingen af tidlig demens hos mænd - kommenterer projektleder Peter Nordström ifølge forsning.no i en pressemeddelelse, og fortsætter

- Men samtidig med at de forskellige risikofaktorer forstærker hinanden, så er det muligt at påvirke mange af dem. Da de fleste af risikofaktorerne kan påvises i en ung alder, er der mulighed for at forebygge udviklingen af sygdommen.
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...