Skandinavisk pres på flåten

Dato: 17. december 2012
http://cdn.sundhedsguiden.dk/scandtick_flaatsamarbejde[1].jpg

Skovflåten og de sygdomme, der kan følge med det lille kræ, er et stadig større problem i Norge, Sverige og Danmark. Et nyt samarbejde mellem de tre lande skal nu give mere viden om sygdommene, og hvordan vi kan bekæmpe dem.

Flåten bider mere og mere

Flere og flere personer i Skandinavien bliver smittet med sygdomme efter at være blevet bidt af en flåt. Sygdommene kan have alvorlige konsekvenser for mennesker, og derfor går landene i Øresund-Kattegat-Skagerak-regionen (OKS) nu sammen om at dele viden om det lille kræ, sygdommene og forebyggelsesarbejde.

Projektet har fået navnet Scand Tick og en pose penge på 14 millioner kroner til at blive klogere på flåten.

- Ved at skabe større opmærksomhed i befolkningen, forbedre diagnosemetoder og klarlægge omfanget af infektioner kan vi blive bedre til at kæmpe imod sygdommene, siger Tomás Bergström.

40.000 TBE-tilfælde

Han er professor og leder af projektet. Han erklærede mål med projektet er, at de sygdomme, som flåten smitter med – TBE og borrelia – i fremtiden skal være en mindre samfundsmæssig byrde. Det skal blandt andet ske igennem fælles vaccine-strategier og forbedring af de eksisterende vacciner.

Det er især Norge og Sverige, der har oplevet flere tilfælde af flåtens smitsomme sygdomme, mens tallene i Danmark er så lave, at det er svært at konkludere en stigning med sikkerhed. For hele OKS-regionen steg antallet TBE-tilfælde til over 40.000 i 2011, og Tomás Bergström regner med, at der har været et stort antal ikke-registrerede tilfælde.

TBE er skyld i et par dødsfald om året i OKS-regionen og behandles med antibiotika, men der findes ingen direkte kur imod sygdommen.

Klimaforandringer og populære svamper har skylden

Stigningen i TBE-smitten skyldes klimaforandringerne, mener forskerne.

- Temperaturen er steget, vi har fået et mere fugtigt klima, der er sket en stigning af flåt-bærende dyr som rådyr, harer og markmus, og samtidig er antallat af rovdyr som ræven faldet. Derudover tilbringer vi mere tid ude i skovene – for eksempel med at plukke bær og svampe, siger Tomás Bergström.

Tidligere var det kun forår og sommer, hvor man skulle være ekstra opmærksom på flåten og tjekke kroppen for de små dyr, når man havde været en tur i skoven, men det varmere vejr har også gjort efteråret til en del af flåt-sæsonen.