Lavt østrogenindhold i p-piller reducerer risiko for blodpropper

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 15. juni 2012
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Risikoen for at udvikle blodpropper i hjerne og hjerte pga. p-piller er blevet mindre, i takt med at indholdet af østrogen i p-piller er mindsket. Det viser en ny dansk undersøgelse med 1,6 millioner danske kvinder i alderen 15-49 år, som er offentliggjort af Sundhedsstyrelsen. Undersøgelsen taler for brug af Mini-piller, hormon-spiral, hormon-stav og 2. generations p-piller

Mini-piller, hormon-spiral og hormon-stav

Undersøgelsen viser også, at kvinder med fordel kan bruge mini-piller, hormon-spiral, hormon-stav og andre produkter uden det kunstige østrogen ethinylestradiol, hvis de har en øget risiko for at få blodpropper i hjerne og hjerte.

Præventionsmidler uden ethinylestradiol øger nemlig ikke risikoen for blodpropper i hjerne og hjerte.Undersøgelsen viser også, at kvinder generelt er mindre påvirket af blodpropper i hjerne og hjerte end af blodpropper i ben og lunger.

Læs også: Præventionsformer - sådan virker de

Hormonplastre og vaginalring

Undersøgelsen viser desuden, at hormonplastre og vaginalring mere end fordobler risikoen for blodpropper i hjernen. Ifølge undersøgelsen er det samtidig de produkter, som øger risikoen for blodpropper i ben og lunger mest.

Undersøgelsen konkluderer derfor, at der skal være særligt gode grunde til at bruge disse produkter.

Læs også: P-plastre øger risikoen for blodpropper otte gange

P-piller med gestagen

Endelig viser undersøgelsen også, at der ikke er større forskelle i risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne ved p-piller med hormonet gestagen. Det vil sige, at undersøgelsen viser nogenlunde samme risiko ved p-piller af typen 2., 3., og 4. generation.

Læs også: Kvinde kender du symptomerne på blodprop

Fortsat anbefaling af at bruge 2. generations p-piller

Med hensyn til blodpropper i ben og lunger har 2. generations-p-piller den laveste risiko. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor fortsat, at 2. generations p-piller som udgangspunkt bør være førstevalg.

Kvinder kan imidlertid fortsætte med at bruge 3. eller 4. generations p-piller, hvis de har brugt dem gennem længere tid uden problemer. Her skal lægen dog sørge for, at de forsigtighedsregler, som står i produktresumeet, er opfyldt.

Sundhedsstyrelsen bringer den nye undersøgelse op i EU’s bivirkningskomité i forhold til at vurdere sikkerheden ved præventionsmidler med hormoner.
Læs hele nyheden på sundhedsstyrelsens hjemmeside her

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....