Tilbud om gratis MFR-vaccination af unge voksne

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 6. marts 2012
Kilde: SSI

Unge voksne, som er født i perioden 1974-1994, som ikke har haft mæslinger, fåresyge og røde hunde, tilbydes nu gratis vaccination fra 1. april 2012 og året ud. Flere voksne blev syge under mæsligeudbruddet sidste år, og udover at disse børnesygdomme kan have alvorlige konsekvenser for voksne, er vaccinationen et led i at gøre Europa MFR- fri senest i 2015

Hvis man ikke har fået MFR vaccination, skal man til lægen og få en sprøjteUnge voksne, som er født i perioden 1974-1994, som ikke har haft mæslinger, fåresyge og røde hunde, tilbydes nu gratis vaccination fra 1. april 2012 og året ud. Flere voksne blev syge under mæsligeudbruddet sidste år, og udover at disse børnesygdomme kan have alvorlige konsekvenser for voksne, er vaccinationen et led i at gøre Europa MFR- fri senest i 2015.
 

Gratis vaccination til uvaccinerede voksne

Folketinget har besluttet, at der på finansloven for 2012 afsættes et beløb til at finansiere et tilbud om gratis MFR-vaccination af unge voksne, som ikke tidligere har haft én eller flere af sygdommene eller er vaccineret. Tilbuddet vil gælde personer født i 1974-1994, altså perioden både før og efter at MFR-vaccination blev indført i 1987. I August 2011 meddelte daværende Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder at man ville tilbyde gratis MFR vaccination til alle over 18 år.

Læs også: Forsker løj om MFR-vaccine - giver ikke autisme
 

Europa MFR fri zone

Tilbuddet starter den 1. april 2012 og varer i første omgang året ud. Baggrunden er et ønske om at øge immuniteten i denne aldersgruppe mod specielt mæslinger. Mæslingeudbruddet i 2011 viste, at ca. 1/3 af tilfældene var unge voksne. Sammen med en øget vaccinationsindsats blandt børn vil vaccinationstilbuddet til unge voksne bidrage til, at Danmark kan opfylde WHO’s målsætning om at eliminere mæslinger og røde hunde i europaregionen senest år 2015.

Læs også: For få børn får MFR vaccination
 

Børnesygdomme rammer voksne hårdt

Hvis en voksen mand får fåresyge, kan han få betændelse i bitestiklerne, hvilket kan medføre nedsat sædkvalitet eller sterilitet, og dermed udelukke ham fra at få børn.

Hvis en gravid kvinde får røde hunde i første halvdel af graviditeten, kan det give alvorlige misdannelser på fosteret.

Læs om MFR vaccinationen her

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...