Gratis HPV-vaccine fra august

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 3. juli 2012
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Fra den 27. august kan alle unge kvinder født mellem 1985 og 1992 gå til lægen og blive vaccineret gratis mod livmoderhalskræft. Årgangene fra 1993-95 er ikke umiddelbart omfattet af tilbuddet om gratis vaccine, idet de tidligere har fået tilbuddet, da vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet.

Fra den 27. august kan alle unge kvinder født mellem 1985 og 1992 gå til lægen og blive vaccineret gratis mod livmoderhalskræft. Årgangene fra 1993-95 er ikke umiddelbart omfattet af tilbuddet om gratis vaccine, idet de tidligere har fået tilbuddet, da vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet. 
Kræftens Bekæmpelse opfordrer på det kraftigste til, at man ikke lader de 15-19-årige i stikken, bare fordi de har haft tilbuddet tidligere. Sundhedsministeren er ikke afvisende.
 

Gratis HPV vaccine til unge kvinder

27. august 2012. Fra den dato kan alle unge kvinder født mellem 1985 og 1992 gå til lægen og blive vaccineret gratis mod HPV. Vaccinen er den samme som den, der allerede bruges som en del af børnevaccinationsprogrammet til piger i 12 års alderen. Det betyder, at den både beskytter mod livmoderhalskræft og kønsvorter.

Læs også om HPV vaccinen her
 

En helt årgang af kvinder svigtes

Kræftens Bekæmpelse kritiserer sundhedsministeren for ikke at tilbyde vaccinen til de mange piger, som ikke fik vaccinen i det såkaldte cath-up forløb i 2009. I følge Kræftens Bekæmpelse er ca. 19.000 kvinder fra de årgange er ikke blevet vaccineret.

- Man svigter de yngre årgange ved ikke at lade dem være en del af tilbuddet. Da de havde muligheden, var der slet ikke den viden og forståelse for, hvor vigtigt det er at blive vaccineret, som der er i dag. Det handler om at undgå, at kvinder helt unødvendigt får livmoderhalskræft og ikke om, hvorvidt de allerede har haft tilbuddet, siger Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....