Danskernes viden om diabetes er skræmmende

Dato: 14. november 2012

47 procent af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv. Den mangel på helt basal viden om en af Danmarks folkesygdomme kan koste liv. Diabetesforeningen sætter derfor en ny kampagne i søen på Verdens Diabetes Dag.

47 procent af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes ofte går i arv. Den mangel på helt basal viden om en af Danmarks folkesygdomme kan koste liv. Diabetesforeningen sætter derfor en ny kampagne i søen på Verdens Diabetes Dag.
 

Har du diabetes uden at vide det?

Det er skræmmende læsning, når man kigger i tallene fra Diabetesforeningens seneste rundspørge. Næsten halvdelen af danskerne ved ikke, at type 2-diabetes i den nærmeste familie øger ens risiko for at få den kroniske sygdom.

Derfor sætter Diabetesforeningen sammen med 80 apoteker i dag fokus på arveligheden i kampagnen ”Er der diabetes i din familie?”. Har man en forældre eller en søskende med type 2-diabetes, så øges risikoen for selv at få sygdommen med 40 procent. Har begge forældre diabetes øges risikoen med 80 procent.
 
 

- Når vi sætter fokus på diabetes og arvelighed i vores kampagne på Verdens Diabetes Dag, så er det i høj grad for at få folk til at gå til lægen og blive testet, hvis de har diabetes i familien, siger Malene Bagger, chef for Forskning & Viden i Diabetesforeningen, i en pressemeddelelse.
 

Du kan selv forebygge diabetes

Selv om man har en diabetiker i den nærmeste familie, så behøves det ikke at ramme en selv. I bedste fald kan man forebygge sygdommen, og der er generelt gode chancer for at udskyde diagnosetidspunktet til senere i livet.

- Det nytter at gøre noget og ændre sin livsstil, også selv om man har det i generne, siger Malene Bagger.
 
Læs også: Forebyggelse af type 2-diabetes

Arvelighed spiller en vis rolle, men type 2-diabetes er en meget kompleks sygdom. Det er dog for langt de flestes vedkommende en usund livsstil, der udløser sygdommen.
 

Livsfarlige følgesygdomme

På ti år er antallet af diabetikere fordoblet i Danmark til nu 290.000 personer. Diabetesforeningen skønner, at yderligere 245.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det.
 
Læs også: Derfor hjælper gamle grøntsagssorter diabetespatienter

- Sygdommen rammer i dag stadig flere yngre mennesker, også folk i 30 og 40 års-alderen, siger Henrik Nedergaard, administrerende direktør i Diabetesforeningen.

Det farlige ved type 2-diabetes er især følgesygdomme som blodpopper, nyresvigt, amputationer og blindhed, som både kan være stærkt invaliderende og nedsætte livskvaliteten betydeligt.
 
 

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...