Ældre mødre har øget risiko for depression

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 22. februar 2012
Kilde: The Guardian, Danmarks statistik

Kvinder, der får børn sent har en højere risiko for at udvikle en depression end yngre mødre. Det viser ny forskning, som har udgangspunkt i sundhedsundersøgelser af tusindvis af canadiske kvinder.

Kvinder over 40 har øget risiko for fødselsdepressionKvinder, der får børn sent har en højere risiko for at udvikle en depression end yngre mødre. Det viser ny forskning, som har udgangspunkt i sundhedsundersøgelser af tusindvis af canadiske kvinder.
 

Mødre over 40 har øget risiko for depression

I undersøgelsen spurgte forskerne kvinder, der havde født indenfor de seneste fem år, om de havde været deprimerede  i de foregående 12 måneder. De fandt, at kvinder i alderen mellem 40 og 44 år havde fem gange så stor  sandsynlighed for at have været deprimeret end yngre kvinder.
 
 

Selvmodsigende beviser

Tidligere forskning har dog fundet modstridende beviser for risikoen for depression hos ældre mødre. I en undersøgelse offentliggjort i november, fandt Catherine McMahon på Macquarie University i Australien, at sandsynligheden for at få en svær depression, var under gennemsnittet for  mødre i alderen 37 og opefter i de første fire måneder efter, at de havde født.

I den seneste undersøgelse fra Canada, gennemgik Giulia Muraca-Muir, der ledede undersøgelsen på University of British Columbia i Vancouver, jounalerne fra  7.936 kvinder, som havde deltaget i et  nationalt sundhedsprojekt, der skal give et repræsentativt billede af sundhed over hele landet.

- Vi oplevede en femdobling i risikoen blandt kvinder i alderen 40 til 44, sammenlignet med dem i aldersgruppen 35 til 39-årig, siger Muraca-Muir til The Guardian. Resulatet  blev præsenteret på det årlige møde for  American Association for Advancement of Science i Vancouver.
 

Flere ældre mødre

Antallet af børn født af kvinder i alderen 40 til 44 er stigende. De seneste tal fra Danmarks Statisik, som er fra 2009, viser, at for hver tusinde kvinder i alderen 40-44 år blev der i 2009 født 10 børn. I 2000 var det tilsvarende tal 6,7.  For hver tusinde kvinder i alderen 35-39 år blev der i 2009 født 56,3 børn. I 2000 var det tilsvarende tal 43
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....