Ældre lever længere på Middelhavskost

Forfatter: Trine Brøndsted
|
Kilde: Forskning.no
Dato: 25. januar 2012
Ældre lever længere på Middelhavskost

Kosten kan forlænge vores levealder. Masser af fuldkorn og fisk – og færre mejeriprodukter og mindre kød – er opskriften, viser et svensk studie, det skriver forskning.no

Studiet bygger på information fra mere end 1000 svenske 70 årige, som er fulgt i sundhedsundersøgelsen H70 i Gøteborg. Resultaterne viser, at der er en øget sandsynlighed for at man lever længere , hvis man har kostvaner som ligner den såkaldte Middelhavs-diet

Læs også: Kostfibre er vigtige for din sundhed

Fuldkorn og fisk

Et højt indtag af blandt andet fuldkornsprodukter, grønsager, bælgfrugter og fisk, giver det bedste udgangspunkt for et langt liv. Det er også vigtigt at man har et moderat indtag af alkohol og et lavere indtag af mejeriprodukter, kød og æg.

Ingen af madvarerne udgør dog nogen mirakelkur. Pointen er ikke detaljerne i kostesammensætningen, men i helheden understreger forsker Gianluca Tognon ved Sahlgrenska akademin i Gøteborg til forskning.no

Forskerne har ikke tal på  hvor mange ekstra år en middelhavsdiæt kan give ældre, men Gianluca Tognon antyder overfor forskning.no at det kan svare til 2-3 år hvis man bliver 70 år eller derover.

Undersøgelsen blev publiceret for et år siden, men har for nylig fået international opmærksomhed.

Læs artiklen på forskning.no her