Udstødning fra dieselmotorer giver kræft

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 13. juni 2012
Kilde: BBC

WHO har nu konkluderet at udstødningsgasser fra dieselmotorer er kræftfremkaldende. Eksperter konkluderer at diesegasser er årsag til lungekræft og tumorer i blæren. Dermed er diesel nu i samme kategori som bl.a. plutonium, sol og alkohol.

WHO har nu konkluderet at udstødningsgasser fra dieselmotorer er kræftfremkaldende. Eksperter konkluderer at dieselgasser er årsag til lungekræft og tumorer i blæren. Dermed er diesel nu i samme kategori som bl.a. plutonium, sol og alkohol.
 
Tidligere har dieseludstødning været kategoriseret som sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker, men ekspertpanelet fra Verdens Sundhedsorganisationen WHO konkluderer nu efter at have kigget på resultaterne fra forskning på arbejdre i højrisiko for at blive udsat for dieseludstødning, at udstødningsgasser fra diesel er kræftfremkaldende. Blandt de arbejdere, som vurderes at være i højrisiko finder man minearbejdere, jernbanearbejdere og lastbilchaufører.

Læs også: Alkohol giver kræft
 

40 procent øget risiko for kræft hos lastbilchaufører

Forskningsresultater peger på, at de mennesker, som arbejder i de mest udsatte brancher har en øget risiko på 40 procent for at udvikle lungekræft

- Den videnskabelige dokumentation var overbevisende, og arbejdsgruppens konklusion var enstemmig, dieselmotor udstødning forårsager lungekræft hos mennesker, siger Dr. Christopher Portier, som ledede ekspertgruppen, og fortsætter, Set i lyset af de sundhedsmæssige konsekvenser fra diesel partikler, bør eksponering fra denne blanding af kemikalier reduceres i hele verden.

Læs også: Lungekræft - forebyggelse og symptomer

Det er ukendt hvor stor den sundhedsmæssige påvirkning er for den brede befolkning, som bliver udsat for dieseludstødning, på et meget lavere niveau. 

Læs også: kræft i blæren
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....