D-vitaminmangel hos kritisk syge børn

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 13. September 2012
Kilde: News Medical, American Academy of Pediatrics

En candisk forskergruppe har testet D-vitamin niveauet hos kritisk syge børn, for at se, om der findes en sammenhæng. Resultaterne viser, at 3 ud af fire havde for lave værdier af D-vitamin og de mest syge havde de laveste værdier.

En candisk forskergruppe har testet D-vitamin niveauet hos kritisk syge børn, for at se, om der findes en sammenhæng. Resultaterne viser, at 3 ud af fire havde for lave værdier af D-vitamin og de mest syge havde de laveste værdier.
Der har de seneste år været en stigende focus på D-vitamin, fordi vitaminet har betydning for vores sundhed, f.eks knogleskørhed, vores mentale helbred og vores imunforsvar.

Læs også: D-vitaminmangel kan give psykisk sygdom

Der er dog ikke blevet kigget på D-vitaminens betydning ved alvorlige sygdomme og en canadisk forskergruppe ledet af Dr. Dayre McNally har derfor undersøgt niveauet af D-vitamin i kritisk syge børn. Forskerne har samlet information fra mere end 300 børn, som har været indlagt på intensivafdelinger på 6 canadiske hospitaler.


- Dette er det første studie, som kigger på D-vitamin niveauet hos meget syge børn , siger Dr. Dayre McNally, som er tilknyttet Children's Hospital of Eastern Ontario og Department of Pediatrics på  University of Ottawa
 

For lidt D-vitamin gav længere indlæggelse

Forskerne fandt, at 3 ud af fire af de syge børn, havde et lavere niveau af D-vitamin end anbefalet . Forskerne fandt også ,at de børn som var mest syge og havde brug for mest behandling , fx hjælp til at trække vejret, hjertemedicin mm, og som var indlagt på intensivafdelingerne i længest tid, havde de laveste niveauer af D-vitamin

Læs også: Sundhedsstyrelsens anbefalinger for D-vitamin

Forskerne konkluderer, at der er grundlag for og behov for yderligere forskning, for at undersøge om tilskud af D-vitamin kan forbedre børnenes behandlingsforløb.

- Selvom vores resultater er bekymrende, er vi  opløftede over at have opdaget noget, som man kan gøre noget ved. Det er meget enkelt at forhindre dette problem med lav D-vitamin niveau og det burde være muligt meget hurtigt at forbedre niveauet af D-vitamin hos de meget syge børn, siger Dr. McNally, til News Medical

Læs også: Forsøg med børnsskolemad afslører d-vitaminmangel hos unge

De abstrakt af på American Academy of Pediatrics
Læs artikel på News Medical


AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....