Store kønsforskelle i blodpropbehandling

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 9. September 2011
Kilde: Hjerteforeningen

Mænd har større sandsynlighed end kvinder for at blive behandlet, hvis de får en stor blodprop i hjertet, det skriver Hjerteforeningen på sin hjemmeside

Der er stor forskel på hvordan mænd og kvinder bliver behandlet, hvis de kommer ind med en stor blodprop, som kræver en ballonudvidelseMænd har større sandsynlighed end kvinder for at blive behandlet, hvis de får en stor blodprop i hjertet, det skriver Hjerteforeningen på sin hjemmeside
Et nyt svensk studie, der netop er blevet fremlagt på den europæiske hjertekongres i Paris, viser at mænd og kvinder, der får en stor blodprop i hjertet, bliver forskelligt modtaget på hjerteafdelingerne. Studiet fokuserer på to perioder; perioden 1998-2000 og perioden 2004-2006. I den første periode foregik behandlingen primært med medicin, mens ballonbehandling var det mest typiske i den anden periode.

Læs også: Kvindens symptomer på blodprop 

Læs også: Mandens symptomer på blodprop

Forskellen mellem mænd og kvinder er  vokset

Konklusionen er, at der i begge perioder var et stort spænd mellem, hvor mange mænd og hvor mange kvinder, der fik den rette behandling i tide. I 1998-2000 fik knap 71 procent af mændene ballonbehandling mod godt 63 procent af kvinderne. I 2004-2006 var andelen af mænd, der fik den rigtige behandling, vokset til 75 procent, mens andelen af kvinder stort set ikke var vokset og blot lå på 63,6 procent.

Studiet omfatter godt 30.000 svenske patienter nogenlunde ligeligt fordelt over de to perioder. Alle patienterne var ramt af store blodpropper i hjertet.
 

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....