E-vitamin øger risiko for prostatakræft

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 14. oktober 2011
Kilde: JAMA, Alt om kost

Forskere har opdaget at spiser raske mænd e-vitamin som kosttilskud, øges deres risiko for at få prostatakræft. Opdagelsen kom efter at forskerne har fulgt op på resultaterne af en stor undersøgelse fra 2008 om Selen og E-vitamin som cancerforbyggende (SELECT). Resultaterne er offentliggjort i Journal of American Medical Association (JAMA)

17 procent flere mænd fik <a href=prostatakræft efter at have spist høje doser af e-vitamin, sammenlignet med mænd der spiste placebo" align=left src="http://www.sundhedsguiden.dk/media/101/SG/nyheder/2011/e-vitamin_prostatacancer.jpg" width=200 height=200>Forskere har opdaget, at spiser raske mænd e-vitamin som kosttilskud, øges deres risiko for at få prostatakræft. Opdagelsen kom efter at forskerne har fulgt op på resultaterne af en stor undersøgelse fra 2008 om Selen og E-vitamin som cancerforbyggende (SELECT). Resultaterne er offentliggjort i Journal of American Medical Association (JAMA)
 

Første konklusion ikke korrekt

I den oprindelige undersøgelse i 2008 konkluderede forskerne, at selen og E-vitamin alene eller i kombination ikke forhindrede prostatakræft og dengang bad man derfor forsøgspersonerne om at stoppe med at spise de kosttilskud, de havde fået udleveret i studiet. Allerede dengang noterede forskerne sig en lille øgning i antallet af tilfælde af prostatakræft hos mænd der tog E-vitamin, men stigningen var så lille, at det kunne skyldes tilfældigheder.
 

Forsøgspersoner fik prostatakræft

Efter undersøgelsen i 2008 har forskerne dog fortsat med at overvåge deltagernes helbredstilstand, og 7 år efter det oprindelige forsøg viser opfølgningen, at forekomsten af prostatakræft blev forøget med 17 procent hos mænd, der kun fik E-vitamin sammenlignet med dem, der fik placebo. 

Læs også: Sådan undersøger du dig for testikelkræft 
 

Om undersøgelsen

34 887 mænd, deltog i undersøgelsen i perioden 2001-2004. forsøgspersonerne blev indelt i fire behandlingsgrupper:
  • 8752 fik selen - 200 ug/ pr dag  ( ADT i Danmark 40 ug)
  • 8737 fik E-vitamin - 400 IU/ pr dag, det svarer ca til 180 mg ( ADT i Danmark er 10 mg)
  • 8702 fik både selen og E-vitamin
  • 8696, fik placebo
Både e-vitmanin og selen er antioxydanter, som kan neutralisere kroppens frie radikaler. Man mener, at en ubalance i de frie radikaler som kroppen selv producerer, kan øge risikoen for kræft.

Læs konklusionen på undersøgelse på JAMA her

AKTUELT

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Bi- og hvepsestik

Det gør ondt at blive stukket af bier eller hvepse. Det er vist kun...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...

8 gode råd mod flåten

Flåten er vel det tætteste vi i Danmark kan komme på et farligt dyr....