Verdensstatus på forebyggelse af kræft i huden

Dato: 10. maj 2011
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Førende eksperter var i sidste uge samlet til den første verdenskonference om forebyggelse af kræft i huden nogensinde. Det mundede ud i en række konklusioner. Herunder at solbeskyttelse ikke er en hindring for at få nok D-vitamin, at solbeskyttelse aldrig er for sent, og at man bør holde sig ude af solarierne.

Sundhedsguiden.dk - Verdensstatus på forebyggelse af kræft i huden | solbeskyttelse, d-vitaminFørende eksperter var i sidste uge samlet til den første verdenskonference om forebyggelse af kræft i huden nogensinde. Det mundede ud i en række konklusioner. Herunder at solbeskyttelse ikke er en hindring for at få nok d-vitamin, at solbeskyttelse aldrig er for sent, og at man bør holde sig ude af solarierne.
Kræft i huden er et hastigt stigende problem i mange lande. Nogen taler endda om en epidemi. Sådan lød blot nogle af ordene, da den første verdenskonference om forebyggelse af kræft i huden løb af stablen den 3-5. maj. Konferencen blev holdt i København og var arrangeret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne i samarbejde med Cancer Council, Victoria fra Australien.
 

D-vitamin og solbeskyttelse er ikke modsætninger

Der var tre hovedbudskaber fra konferencen, som projektchef Anja Philip særligt bed mærke i. For det første at der er enighed om, at d-vitamin og solbeskyttelse ikke er hinandens modsætninger. For det andet at det aldrig er for sent at begynde at beskytte sig i solen, og for det tredje at solarier er noget, man slet ikke bør bruge.

-Der er bred enighed om, at d-vitamin ikke er et problem i forhold til solbeskyttelse. Der er ikke bevis for, at mere d-vitamin giver nogen sygdomsbekæmpende effekt. Kun set i forhold til tarmkræft og hjertekarsygdomme, men heller ikke her er der tale om at man skal op på for høje niveauer – tværtimod , siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Hun opfordrer derfor til, at danskerne ikke bruger d-vitamin som en undskyldning for at blive for længe i solen:

-Mange danskere er bekymrede for, om de får nok d-vitamin, men der blev fremlagt forskning, der viser, at d-vitamin dannes lynhurtigt. Så efter 10-20 minutter i solen skal man altid bruge solbeskyttelse, siger hun.

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...