Elektrokemoterapi er 300 gange så effektivt

Forfatter: Trine Brøndsted
Dato: 12. januar 2011
Kilde: Videnskab.dk

Såkaldt elektrokemoterapi behandler små, overfladiske kræftsvulster 300 gange så effektivt som almindelig kemoterapi. Nye forsøg med kombinationen af elektriske impulser og kemoterapi, skal teste muligheden for at udbrede metoden, det skriver Videnskab.dk

I fremtiden kan cancerpatienter muligvis blive behandlet elektrokemoterapi
I fremtiden kan cancerpatienter
muligvis blive behandlet med
elektrokemoterapi

Såkaldt elektrokemoterapi behandler små, overfladiske kræftsvulster 300 gange så effektivt som almindelig kemoterapi. Nye forsøg med kombinationen af elektriske impulser og kemoterapi, skal teste muligheden for at udbrede metoden, det skriver Videnskab.dk.
 

Elektriske impulser baner vej for kemomedicinen

Det lyder ganske logisk, når overlæge Julie Gehl fra Herlev Hospital fortæller om elektrokemoterapi; en behandling, hun selv er en af pionererne bag.

Korte elektriske impulser sendt ind i en kræftsvulst giver cellernes skjold, cellemembranerne, et chok. Det får membranen til at sprække, så der nogle få minutter bogstavelig talt er hul igennem ind til deres kerne, hvor deres arvemateriale ligger.

Og så er der fri passage til kemomedicinen, der pludselig kan ramme kræftcellerne 300 gange hårdere end ellers, og splitte deres dna ad.
 

Elektrokemoterapi har kæmpe potentiale

Hidtil er elektrokemoterapi blevet brugt på omkring 80 patienter i et fælles europæisk studie, med en succesrate på 73%. Patienterne i studiet havde alle kræftsvulster i huden på op til tre centimeter.

Nu har Julie Gehl og hendes kolleger taget skridtet videre; i to forsøg tester de, om behandlingen kan bruges mod svulster, der sidder inde i kroppen, og om også svulster større end tre centimeter kan kvæles med kombinationen af strøm og kemomedicin. Viser behandlingen sig effektiv, er der store perspektiver.

- Metoden har et kæmpe potentiale. Der kan på længere sigt være tale om et bredt anvendeligt middel mod kræftsvulster siger Julie Gehl.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk her

AKTUELT

Hvad hjælper mod rynker?

De fleste har ikke noget imod at have lidt rynker i ansigtet, men drømmen...

Selvbruner godt eller skidt

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden...

Kan man spise sig fra...

De fleste benytter sig af antivirale midler som fx zovir ved udbrud, men...

Den sidste antibiotika mur...

Som i historien med Peter og ulven, hvor ingen tager truslen alvorligt,...

Sygdomme på udenlandsrejsen

I takt med at vi rejser længere og længere væk på ferie, så stiger...